Διπλωματικός αναβρασμός μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

Article featured image
Article featured image

Για ενδεχόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, όταν βρεθούν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την Τρίτη ετοιμάζονται Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές προκειμένου το τρένο με τις σορούς των θυμάτων να φθάσει σε περιοχή που ελέγχει η ουκρανική Κυβέρνηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων καταστροφών αναμένεται να εισέλθει στο σημείο της συντριβής σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα.



Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε χθες στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε, πιθανόν από τους φιλορώσους αυτονομιστές.



Ο Κάμερον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές προκειμένου να εγγυηθούν ότι οι ειδικοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, να συγκεντρώσουν στοιχεία αλλά και θα επιτευχθεί ο επαναπατρισμός των σορών των θυμάτων.



Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απαγορεύσει την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού προς τη Μόσχα, αναφέρει το Bloomberg.



Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή που δεν κατονομάζει από το γραφείο του πρωθυπουργού Κάμερον, ανέφερε ότι η Βρετανία πρόκειται να ζητήσει κυρώσεις εναντίον ολόκληρου του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, καθώς και έναντι των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ουκρανία ή ενισχύουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Κείμενο με το οποίο ζητούν την τιμωρία των ενόχων εξέδωσαν και οι Αυστραλοί διπλωμάτες, μια χώρα που θρηνεί 28 άτομα από την τραγική πτήση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ