O «Οιδίποδας» από το Βέλγιο κατευθείαν στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Article featured image
Article featured image

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος συνεχίζει τη φετινή του πορεία με τη χοροθεατρική παράσταση «Οιδίποδας» του Olivier Kemeid, βασισμένο στο Σοφοκλή, από την Compagnie José Besprosvany/IDEA asbl σε σκηνοθεσία Χοζέ Μπεσπροσβάνυ, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου και την Τρίτη 22 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Η παραγωγή

Μέσα από το λόγο, τη μουσική, την κίνηση ο φημισμένος Μεξικανός σκηνοθέτης και χορογράφος Χοζέ Μπεσπροσβάνυ δίνει ζωή στο σκοτεινό παρελθόν, σε μια παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Βέλγιο και Γαλλία.

Ο Χοζέ Μπεσπροσβάνυ, ο οποίος το 2011 παρουσίασε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τον «Προμηθέα Δεσμώτη», μια παράσταση που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες παραστάσεις του Φεστιβάλ, επανέρχεται φέτος για να παρουσιάσει τη χοροθεατρική παράσταση «Οιδίποδας», μια παράσταση που αναμειγνύει όλες τις τέχνες (λόγο, μουσική, βίντεο και χορογραφική κίνηση) σε ένα πορτρέτο θεάματος και ήχου. Τα φαντάσματα του παρελθόντος επικρέμονται απειλητικά και φωτίζουν τη φοβερή κατάρα που στοιχειώνει την πόλη, θολώνοντας τους δείκτες του παρόντος, αμαυρώνοντας το μέλλον και ωθώντας τον Οιδίποδα να ζήσει στο σκοτάδι, τυφλός και δυστυχισμένος.

Πέντε ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους παρουσιάζοντας την τραγωδία του Οιδίποδα στον παρόντα χρόνο και πέντε χορευτές δίνουν ζωή σε αυτό το σκοτεινό παρελθόν, το οποίο βαθμιαία αναδύεται στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας έναν πανέξυπνο θεατρικό μηχανισμό.

Μία συμπαραγωγή του José Besprosvany/IDEA asbl, με το Theatre Royal du Parc, Βρυξέλλες και του Theatre d’Ivry Antoine Vitez, Παρίσι. Η παραγωγή επιχορηγήθηκε από τα Τμήματα Χορού και Μουσικής του Υπουργείου της Γαλλικής Κοινότητας της Βαλλονίας, Βρυξέλλες με επιπρόσθετη στήριξη από: WBI, WBTD, SACD και τη Βουλή της Ομοσπονδίας της Βαλλονίας-Βρυξέλλες.

Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία. Ώρα: 21.00. Εισιτήρια: €10 & €5 (φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι). Προπώληση εισιτηρίων από τη Sold Out Tickets (www.soldoutticketbox.com) και στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 70002414 & www.greekdramafest.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ