Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των βραβείων Μan Booker

Article featured image
Article featured image

Η κριτική επιτροπή του πρώτου βραβείου Man Booker, το οποίο θα δοθεί για λογοτεχνικά έργα γραμένα στα αγγλικά από όλο τον κόσμο ανακοίνωσε τη λίστα με τις φετινές υποψηφιότητες. Οι έξι κριτές, με πρόεδρο τον φιλόσοφο Anthony Grayling, επέλεξαν δεκατρία βιβλία από τέσσερις Αμερικανούς, έξι Βρετανούς, δύο Ιρλανδούς συγγραφείς και έναν Αυστραλό συγγραφέα. Ένας πρώην νικητής του θεσμού, ο Howard Jacobson, είναι συνυποψήφιος με τους δύο συγγραφείς από την Ιρλανδία, την Ali Smith και David Mitchell. Επίσης, στη λίστα υποψηφίων είναι και ο David Nicholls, του οποίου το προηγούμενο μυθιστόρημα, One Day, έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Anne Hathaway, και η συγγραφέας αγγλο-ινδικής καταγωγής, Neel Mukherjee. Οι υποψηφιότητες Αμερικανών συγγραφέων είναι των Richard Powers, Siri Hustvedt, Joshua Ferris και Karen Joy Fowler. Μετά από πολλές συζητήσεις, οι υπεύθυνοι των βραβείων αποφάσισαν φέτος να αλλάξουν κάποιους κανόνες.


Δεκατρείς συγγραφείς, ανάμεσά τους τέσσερις Αμερικανοί διεκδικούν το βραβείο


Η συγγραφέας Eleanor Catton από τη Νέα Ζηλανδία, νικήτρια του βραβείου το 2013 σχολίασε: "Νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα που τελικά έχουμε ένα αγγλικό βραβείο, που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε συγγραφείς από μια συγκεκριμένη χώρα". Έτσι από φέτος έχουμε και την Αμερική στο παιχνίδι, ενώ μέχρι πέρσι στις υποψηφιότητες υπήρχαν μόνο βιβλία από τη Βρετανική Κοινοπολιτείας και την Ιρλανδία. Το Man Booker, το οποίο απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς κατά τη γνώμη των κριτών, αξίζει 50,000 λίρες για το νικητή. Προηγούμενοι νικητές ήταν η Hilary Mantel για το Wolf Hall και για τη συνέχειά για το Bring up the Bodies, όπως και δύο μυθιστορήματα όπου οι πωλήσεις τους έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα το καθένα, το Schindlers Αrk του Thomas Κενάλι και Life of P του Yann Martel.

Τα υποψήφια βιβλία είναι τα παρακάτω: Τo Rise Again at a Decent Hour του Τζόσουα Φέρις, The Narrow Road to the Deep North του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, We Are All Completely Beside Ourselves της Κάρεν Τζόι Φόουλερ, The Blazing World της Σίρι Χούστβεντ, J, του Χάουαρντ Τζέικομπσον, The Wake του Πολ Κίνγκσνορθ, The Bone Clocks του Ντέιβιντ Μίτσελ, The Lives of Others του Νιλ Μακέρτζι, Us του Ντέιβιντ Νίκολς, The Dog του Τζότζεφ Ο' Νιλ, Orfeo του Ρίτσαρντ Πάουερς, How to be Both της Άλι Σμιθ, History of the Rain του Νάιαλ Γουίλιαμς.

Οι κριτές θα συναντηθούν ξανά για να αναδιαμορφώσουν την λίστα καταλήγοντας σε 6 υποψηφιότητες, οι οποίες θα ανακοινωθούν την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου. Ο νικητής θα αποκαλυφθεί στην εκπομπή του ΒΒC Ten OʼClock News, απευθείας από το Guildhall του Λονδίνου στις 14 Οκτωβρίου. Οι κριτές για το φετινό βραβείο είναι : Sarah Churchwell, Daniel Glaser, ο Jonathan Bate, Alastair Niven, Erica Wagner.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ