Αμμοθύελλα, ισλαμιστές αντάρτες ή βλάβη; [Θεωρίες για την πτώση του αεροσκάφους της Air Algerie]

Article featured image
Article featured image

Δήλωση ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie, το ίχνος του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα ενώ εκτελούσε τη διαδρομή Ουαγκαντούγκου -Αλγέρι, έκανε ο πρόεδρος του Μάλι Ibrahim Boubacar Keita.

Ο Πρόεδρος της χώρας πάνω από την οποία χάθηκε το ίχνος του αεροσκάφους με τους 116 επιβαίνοντες είπε ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν μεταξύ της Aguelhoc και του Κιντάλ, δεν έδωσε όμως, σύμφωνα με τη Guardian, περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβεβαιώνεται η δήλωση του Προέδρου του Μάλι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ίχνος πτήσης του αεροπλάνου από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, δεν ήταν αμέσως σαφές. Η πόλη βρίσκεται σε μια σχεδόν ευθεία γραμμή νότια του Αλγερίου, περνώντας πάνω από το Μάλι, όπου η αναταραχή συνεχίζεται. Οι αντάρτες που έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας δεν διαθέτουν όπλα που να μπορούν να ρίξουν ένα αεροσκάφος που πετά σε μεγάλο ύψος, όπως είπε αξιωματούχος της χώρας. Στην περιοχή η Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα που μάχονται εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι αρχές της Μπουργκίνα Φάσο έκαναν εν τω μεταξύ γνωστό ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία περίπου στη 01.38 εξαιτίας μιας ισχυρής καταιγίδας, καθώς οι δυνατές αμμοθύελλες είναι συχνές στην περιοχή.  Αξιωματούχοι της Αεροπορίας στην Μπουρκίνα Φάσο είπαν ότι η τελευταία επαφή ήταν στη 01.55 GMT, όταν το αεροπλάνο πετούσε πάνω από to Gao στο Μάλι.

Στη Γαλλία έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ καθώς στο αεροπλάνο επέβαιναν 51 Γάλλοι. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός δήλωσε:  «Η έρευνα θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί το αεροσκάφος». Μάλιστα, η Γαλλία έστειλε δυο Mirage που πετάνε πάνω από το Gao του Μάλι, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες.

Σύμφωνα με την ισπανική αθλητική εφημερίδα Marca, το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο αεροσκάφος της Ρεάλ Μαδρίτης μεταξύ του 2007 και του 2009.


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ