Εξαρτημένη ή ανεξάρτητη Σκωτία; [18 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα]

Article featured image
Article featured image

Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να γράψουν ιστορία: Θέλουν ή όχι τη Σκωτία ανεξάρτητο κράτος;

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό όσων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί και κυμαίνεται μεταξύ του 43% και 45%. Η αντίθετη άποψη ωστόσο, χωρίς να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, παραμένει πλειοψηφική.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκονται οι επιπτώσεις της ανεξαρτητοποίησης στην οικονομία.  

Στην πρόσφατη τηλεμαχία, ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του «Όχι», Άλιστερ Ντάρλινγκ, στρίμωξε στα σκοινιά τον πρωθυπουργό της Σκωτίας και φανατικό υποστηρικτή του «Ναι», Άλεξ Σάλμοντ, όταν τον ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που το Λονδίνο απαγορεύσει στους Σκωτσέζους να χρησιμοποιούν την βρετανική λίρα.  

Η επόμενη ημέρα της οικονομίας της Σκωτίας και το μελλοντικό νόμισμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της επιχειρηματολογίας των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.  

Σημείο τριβής αποτελεί και το μέλλον του κοινωνικού κράτους.Στο πρόγραμμα των υποστηρικτών του «Ναι» αναφέρεται ρητά ότι στο νέο σύνταγμα της Σκωτίας θα περιλαμβάνεται διάταξη για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, που θα βάζει «φρένο» στην επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων.  

Οι «ενωτικοί» ωστόσο, κατηγορούν τους αντιπάλους τους για λαϊκισμό.   Καθοριστική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται η στάση των νεαρών ψηφοφόρων. Για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, διαφοροποιώντας τη σύσταση του εκλογικού σώματος.

 Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η Σκωτία και η Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. «Ίσως δεν το συνειδητοποιούμε αλλά πρόκειται για την σημαντικότερη πολιτική απόφαση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως να είναι η σημαντικότερη τα τελευταία 300 χρόνια. Επίκειται η αποχώρηση του ενός τρίτου της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαλυθεί», δήλωσε ο βουλευτής Ρόρι Στιούαρτ.  

Παρά τους δραματικούς τόνους και τις αντεγκλήσεις ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι, και μετά το δημοψήφισμα στην Σκωτία, το Βασίλειο θα παραμείνει Ενωμένο, όπως είναι από το 1707.


Πηγή: Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ