Να κουρευόμαστε σιγά-σιγά

Article featured image
Article featured image

Έτσι εποχή, από τότε που θυμάμαι, διάβαζα στις εφημερίδες το άρθρο με τίτλο «Το κόστος της σχολικής τσάντας». Το βράδυ έβλεπα το σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ στις Ειδήσεις, με το παιδάκι που το ρωτούσαν αν είναι χαρούμενο που πήγε σχολείο και απαντούσε στο μικρόφωνο «Ε, ε, ε, ναι, ε, ε, πολλά. Ε, ε, ε, ήρτα σχολείο για να μάθω πολλά πράματα». [Χαμογελάκι γλυκό].

 

Για αρκετά χρόνια, όταν δεν με απασχολούσε το κόστος της σχολικής τσάντας, αρκούμουν να χαμογελώ με το χαριτωμένο παιδάκι που χαμογελούσε. Σήμερα, που ετοιμάζομαι να στείλω το δικό μου χαριτωμένο παιδάκι στη δευτέρα δημοτικού, η αλήθεια είναι ότι δεν χαμογελώ καθόλου.

Την τελευταία βδομάδα όλες οι μανάδες που ξέρω θέλουν διακαώς να συζητούν με άλλες μανάδες το περιβόητο κόστος της σχολικής τσάντας. Κάνουν crash test τις τιμές και τα μαγαζιά, ανταλλάζουν σημειώσεις για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και πάει λέγοντας. Εγώ, που βρίσκω τις συζητήσεις αυτές ανυπόφορες -παρόλα αυτά τα ίδια πράματα πηγαινοέρχονται στο μυαλό μου- κάθομαι σε μια γωνιά και κάνω τα μαθηματικά.

Αναλυτικά το περιβόητο κόστος της σχολικής τσάντας και όλα τα συμπράγκαλα που περιέχει, μαζί και η σχολική ένδυση-υπόδηση αξίζει όσο ένα τέταρτο του μέσου μισθού. Για όσους έχουν ακόμα δουλειά τουλάχιστον, γιατί την τελευταία φορά που τσέκαρα, η Στατιστική Υπηρεσία μιλά για 47 χιλιάδες άνεργους. Δεν γνωρίζουμε πόσοι απ’ αυτούς είναι γονείς, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό κάθεται αυτή την ώρα και κάνει κι αυτό τα μαθηματικά του.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Μια τσάντα δημοτικού θα την πληρώσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων γύρω στα €40 για να χωρέσει μέσα τα βιβλία και τα τετράδια - «Δεν ξεχνώ», τα οποία οι δασκάλες επιβάλλουν, μέσες άκρες, να ‘ναι ντυμένα με το ειδικό πλαστικό. Βάλε ακόμα €5-€6 για την πλαστικούρα, γιατί το παρουσιαστικό πάνω απ’ όλα.  Ακολουθεί η κασετινούλα, τα μολυβάκια, τα σβηστηράκια, και όλα τα –άκια που χωράει μέσα, ένα δεκάευρω σεμνά-σεμνά θα το ξοδέψεις. Ακολουθούν οι φακέλοι με κουμπάκι, οι φακέλοι χωρίς κουμπάκι, οι φακέλοι Α5. Τα χρωματιστά μολύβια, τα φλομάστερ, τα λαδοπαστέλ, σημείωσε ακόμα κανένα δεκάευρω. Ρίγα μεγάλη, ρίγα μικρή, κόλλα στικ, κόλλα υγρή, το πενταευράκι το θες.

Τα πρωτάκια έχουν να προμηθευτούν και τον αυλό, μην ξεχνόμαστε. Ναι, αυλό. Music is so much fun.

Το γιγαντιαίο κεφάλαιο «ρουχισμός» είναι ατελείωτο, αφού ψηλώνουν τα βλαστάρια με τον μήνα. Παντελόνι, φούστα γκρι, φούστα μπλε, άσπρη μακό μακρυμάνικη, άσπρη μακό κοντομάνικη, πουκαμισάκι για το χειμώνα, πουκαμισάκι για το καλοκαίρι. Φόρμες γυμναστικής, καλτσούλα άσπρη, παπούτσι μαύρο, παπούτσι αθλητικό. Αν φύγεις με λιγότερα από €130, πάρε με τηλέφωνο και πες μου από πού τα πήρες.

Στο κεφάλαιο εξωσχολικές δραστηριότητες δεν θα μπω, γιατί θα πλημμυρίσει το πληκτρολόγιο απ’ το κλάμα. Απ’ την άλλη, εκείνο είναι εξτρά, άμα θες. Στο δημοτικό τουλάχιστον.

Στην ερώτηση πόσα πάει το μαλλί θα απαντούσα ένα διακοσάρι μες το νερό, έτσι σεμνά και ταπεινά.

Σε μια βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία.

Οι γονείς, να κουρευόμαστε σιγά-σιγά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ