Fysko Lotus Plaza: ζωντανεύει το νεκρό κτίριο - θρύλος της Λεμεσού;

Article featured image
Article featured image

Πολλοί είναι οι αστικοί μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το επιβλητικό, ογκώδες και σε ωοειδές σχήμα κτιριακό συγκρότημα και εάν είσαι από τη Λεμεσό και συγκεκριμένα από τις περιοχές Νάαφι και Τσίρειο, το όνομα «Fysko Lotus Plaza» σίγουρα δεν σου είναι άγνωστο.

Ένα κτίριο – ορόσημο για την αστική αρχιτεκτονική  της δεκαετίας του 80 στη Λεμεσό, το «Fysko», λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως τοπωνύμιο και ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Διάφορες, ωστόσο, ατυχείς συγκυρίες κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του, δεν επέτρεψαν ποτέ την πλήρη αξιοποίησή του, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι του συγκροτήματος, κυρίως στο ισόγειο, να είναι εδώ και δεκαετίες ανεκμετάλλευτοι.

Το αναξιοποίητο αυτό κτιριακό απόθεμα με περισσότερα από 130 εγκαταλελειμμένα μαγαζιά σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης φθηνής επαγγελματικής στέγης για νέους επιχειρηματίες αποτέλεσε την αιτία της δημιουργίας μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας με την ονομασία «Fysko Lotus Plaza».

Η σωστότατη αυτή πρωτοβουλία, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και κάποιους μήνες και έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να συσταθεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στοχεύει στο ζωντάνεμα του θρυλικού κτιρίου και στην μετατροπή του σε ένα χώρο όπου νεαρά άτομα θα μπορούν να στεγάσουν τις επιχειρηματικές και εμπορικές τους δραστηριότητες.

Σε συνάντησή που είχαν πριν λίγες μέρες, τα μέλη της πρωτοβουλίας αποφάσισαν την οργάνωση σε πρώτο στάδιο πενθήμερου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για την κάλυψη του αρχικού κόστους για την εξέλιξη του έργου.

Η εκδήλωση θα έχει τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού και στο χώρο θα στηθούν ειδικά διαμορφωμένοι πάγκοι με χριστουγεννιάτικα εδέσματα, χειροποίητες συνθέσεις, στολίδια και δώρα.

Θα φιλοξενηθούν επίσης  διάφορες επιμέρους εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν καλλιτεχνικά εργαστήρια για τους μικρούς επισκέπτες.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις προοπτικές του αξιοπρόσεκτου αυτού εθελοντικού έργου.

Όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά στη προσπάθεια αυτή, ή επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του έργου στο www.flp-project.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ