50 χρόνια Ε.ΚΑ.ΤΕ. [4 εκθέσεις παγκύπρια]

Article featured image
Article featured image

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονά του διοργανώνει τέσσερις παγκύπριες εκθέσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών ιδρύθηκε το 1964. Από τότε και μέχρι σήμερα λειτουργεί υπό καθεστώς σωματείου που η κοινωνική του δράση και προσφορά το έχει αναδείξει ως αξιόλογο μη κυβερνητικό οργανισμό που εκπροσωπεί τους Επαγγελματίες Εικαστικούς Δημιουργούς.

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η προαγωγή της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, η διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και του καλλιτεχνικού έργου σε όλους τους τομείς των καλών τεχνών και η μέριμνα για τα συμφέροντα των Κυπρίων καλλιτεχνών. Οι σκοποί αυτοί επιδιώκονται και πραγματοποιούνται με συντονισμένες προσπάθειες των μελών, με ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, με επαφές και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς και συνεργασία με άλλες πνευματικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Κύπρου και του εξωτερικού. Το ΕΚΑΤΕ περιλαμβάνει 400 περίπου μέλη από όλη την Κύπρο.

Η δράση του

 
Το ΕΚΑΤΕ έχει ήδη οργανώσει παρουσιάσεις για τα πρώτα ιδρυτικά του μέλη σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης για την προσφορά τους. Νίνα Ιακώβου, Ανδρέας Χρυσοχόος, Ευανθία Κούμα, Κώστας Οικονόμου, Γιώργος Θεμιστοκλέους κ.ά. ήδη έδειξαν τη δουλειά τους προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού. Άλλωστε η κάθε δράση του ΕΚΑΤΕ δεν έχει απλώς τη μορφή της έκθεσης, αλλά έχει πάντα μια κοινωνική και εκπαιδευτική προέκταση και ό,τι διοργανώνει έχει πάντα ποιοτική βάση εικαστικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και αποφάσισε να ολοκληρώσει τη δραστηριότητα αυτή με 4 παγκύπριες εκθέσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 4 μεγάλες πόλεις του νησιού μας, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Για τα 50χρονά του

88 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, τρισδιάστατες κατασκευές, performance, video art, κεραμική, φωτογραφία, χαρακτική κ.ά., καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50χρονά του, στους δρόμους των πόλεων θα αναρτηθούν πλαστικοποιημένα καλλιτεχνικά πανό στα οποία θα παρουσιάζονται όλα τα έργα των συμμετεχόντων. Αναμένεται, τέλος, να ετοιμαστεί ιστορική έκδοση για το Επιμελητήριο, τη δράση του και την εικαστική δημιουργία.

Πάφος: 11 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου, Παλιά Ηλεκτρική (Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Σάββας Βέρβας στις 18.00). 

Λάρνακα: 31 Οκτωβρίου-12 Δεκεμβρίου, Δημοτική Πινακοθήκη (Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, στις 20.00).

Λευκωσία: 24 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου, Πύλη Αμμοχώστου (Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στις 19.30).

Λεμεσός: 28 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου (Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υ.Π.Π. Παύλος Παρασκευάς, στις 19.30).



Πληρ. 22466426.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ