Οι Καρυάτιδες, το πρόσωπο που λείπει και ο πολύ σημαντικός «ένοικος»

Article featured image
Article featured image

Παγκόσμιο θαυμασμό, έκπληξη αλλά και αγωνία προκαλούν οι εκπληκτικής ομορφιάς Καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης με τα σενάρια σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου να πληθαίνουν.

 

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ] προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους αρχαιολόγους αφού, σύμφωνα με δηλώσεις τους, ήταν από τα τελευταία πράγματα που περίμεναν να συναντήσουν κατά την ανασκαφή. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που συναντάται Καρυάτιδα σε μακεδονικό τάφο.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο και η καινούργια αποκάλυψη ενισχύει αυτή την άποψη», σημείωσε η αρχαιολόγος κ. Μενδώνη. Και επισήμανε ότι για τη δημιουργία τους έχει ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς η ίδια τεχνική με τις σφίγγες, ειδικά στα κεφάλια των σφιγγών και στα φτερά τους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου, τις χαρακτήρισε «συνταρακτική αποκάλυψη», τονίζοντας παράλληλα πως: «Περίμενα γλυπτά, αλλά όχι Καρυάτιδες. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο».

Γιατί λείπει το πρόσωπο;

Όσο προχωρά η ανασκαφή τόσο πιο πολλά ερωτήματα προκύπτουν. Πέραν του «γιατί να υπάρχουν Καρυάτιδες ως φύλακες» γεννάται το ερώτημα, γιατί να λείπει το πρόσωπο από την μία. «Πρόκειται οπωσδήποτε για βέβηλο ανθρώπινο χέρι» τόνισε, ο κ. Φάκλαρης.

 



Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι φθορές που έχουν προκληθεί στα εκπληκτικής ομορφιάς αγάλματα έχουν γίνει μετά από ανθρώπινη παρέμβαση κατά την προσπάθεια να εισέλθουν στον τάφο. Ωστόσο λόγω της ταραχώδους και μακραίωνης ιστορίας του τόπου εξετάζεται είτε η ανθρώπινη παρέμβαση να είναι από τυμβωρύχους είτε απλά από ορισμένους που ήθελαν να καταστρέψουν τα αγάλματα, όπως για παράδειγμα πρωτοχριστιανοί. Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται και οι ζημιές στις Καρυάτιδες να έχουν προκληθεί από τον χρόνο.

Σε ποιον ανήκει ο τάφος;

Όπως είπαμε, όσο περνούν οι μέρες τόσο η αγωνία και τα ερωτηματικά αυξάνονται. Ο τάφος πρόκειται για κάτι μοναδικό γεγονός που ενισχύει την άποψη-σενάριο να ανήκει σε κάτι παραπάνω από ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο.

Μελετώντας την Ιστορία, την περίοδο που χρονολογείται ο τάφος, καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Δύο ήταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή που θα μπορούσαν να έχουν έναν τέτοιο τάφο. Από την μία συναντάμε τον Κάσσανδρο, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον τάφο να χτίζεται από τον ίδιο, ή τον γιό του τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Άλλωστε ο Κάσσανδρος ήταν ο μοναδικός εκείνη την εποχή στην Μακεδονία που είχε την δύναμη, την εξουσία αλλά και τους πόρους για ένα τέτοιο έργο.

Από την άλλη εικάζουμε μέχρι και τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, που εάν ισχύει όχι μόνο θα αποτελέσει την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών, αλλά θα αλλάξει και όλα όσα γνωρίζαμε για την μελέτη των πηγών της αρχαίας ιστορίας.


Πηγή: Kool News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ