«Λάθος μου που δημοσίευσα αυτό το βίντεο στο Facebook»

Article featured image
Article featured image

Ο ένας από τους δύο ένοπλους δράστες πυροβολεί στο κεφάλι τον αστυνομικό Αχμέτ Μεράμπετ που βρίσκεται τραυματισμένος στο έδαφος. Είναι η σοκαριστική εικόνα από την επίθεση στο Charlie Hebdo που καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο και έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο άνθρωπος, όμως, που κατέγραψε το πολυσυζητημένο ερασιτεχνικό βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας, εκφράζει τώρα σοκ και λύπη λέγοντας ότι δεν περίμενε πως θα μεταδιδόταν τόσο γρήγορα και τόσο πολύ.  

Ο Jordi Mir δήλωσε στο Associated Press πως δημοσίευσε το βίντεο από φόβο και εξαιτίας ενός «ηλίθιου αντανακλαστικού» που έχει δημιουργηθεί από την χρόνια χρήση των social media.  

«Eίχα πανικοβληθεί» ανέφερε στον δημοσιογράφο και εξομολογήθηκε πως έψαχνε να μιλήσει με κάποιον για αυτό που μόλις είχε δει και καταγράψει.

«Ήμουν μόνος στο διαμέρισμά μου και έβαλα το βίντεο στο Facebook. Αυτό ήταν το λάθος μου».

Ο άντρας ανέφερε πως μετά από 15 λεπτά και ενώ είχε σκεφτεί πιο ώριμα αφαίρεσε το βίντεο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.  

Το βίντεο είχε ήδη κοινοποιηθεί πολύ από τους περίπου 2500 διαδικτυακούς φίλους του και κάποιος το είχε ανεβάσει στο YouTube. Λίγη ώρα μετά το έβλεπε στην τηλεόραση.

Το επίμαχο υλικό προβλήθηκε από όλα τα μέσα του πλανήτη και ακόμη και οι Νew York Times επέλεξαν να μην θολώσουν την εικόνα και να προβάλλουν το ντοκουμέντο ως είχε.  

Η οικογένεια του δολοφονηθέντα Merabet εξέφρασε την οργή της για την προβολή του.

Ο αδελφός του δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο: «Πώς τολμήσατε να πάρετε αυτό το βίντεο και να το μεταδώσετε. Άκουσα τη φωνή του, τον αναγνώρισα, τον είδα να σφάζεται και τον ακούω κάθε μέρα να σφάζεται».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το βίντεο είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που καταγράφει την αναλγησία των τρομοκρατών και πως συνέβαλε στο κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη. 

Το βίντεο προκάλεσε ένα ξέσπασμα υποστήριξης για τον Merabet και την οικογένειά του, με το χάσταγκ #JeSuisΑhmed.

Ο Mir αναφέρει πως στην αρχή δεν ήξερε καν τι είχε μαγνητοσκοπήσει και πως στην αρχή πίστευε πως έβλεπε μια ληστεία τράπεζας. Αργότερα διαπίστωσε πως αυτό που συνέβη ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό, αλλά ακόμη και τώρα δεν μπορεί να εξηγήσει την παρόρμησή του να το κάνει.   

Ο 50χρονος που από το παράθυρο του κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή ζητά συγνώμη από την οικογένεια του νεκρού αστυνομικού και θέλει να γνωρίζουν πως από τότε δέχτηκε πολλές προτάσεις από μέσα που θέλησαν να αγοράσουν το επίμαχο υλικό, αλλά τις αρνήθηκε όλες.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Associated Press αναφέρει:

«Μακάρι να μην το είχα κάνει. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το έκανα. Τώρα πήρα το μάθημα μου και ξέρω πως στο Facebook δεν υπάρχει τίποτα που να μένει ιδιωτικό». 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ