Πώς αντέδρασαν οι μουσουλμάνοι στο νέο τεύχος του Charlie Hebdo

Το «τεύχος των επιζώντων» με το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ, προκάλεσε αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, με κάποιους να κάνουν λόγο για απερίσκεπτη πρόκληση και προσβολή.

 

Την απόφαση του περιοδικού να δημοσιεύσει σκίτσο του προφήτη, καταδίκασαν μουσουλμάνοι ηγέτες και προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος τροφοδότησης θρησκευτικών εντάσεων.

Ο τύπος στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες δεν δημοσίευσε το εξώφυλλο. Ακόμη και στην Τουρκία, όπου η εφημερίδα Cumhuriyet κυκλοφόρησε με τετρασέλιδο ένθετο το Charlie Hebdo, δεν συμπεριέλαβε το σκίτσο του προφήτη, ενώ η αστυνομία εισέβαλε στο πιεστήριο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα δημοσιευθεί κάτι που δεν... έπρεπε. Την ίδια ώρα, τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσίευση του εξωφύλλου σε ιστοσελίδες της χώρας.

Στη Γαλλία, μουσουλμάνοι ηγέτες έκαναν έκκληση για ηρεμία. Σε δηλώσεις τους σε γαλλικά ΜΜΕ εξέφρασαν ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει το τεύχος στην κοινότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς που προειδοποιούν ότι μπορεί να αναμοχλεύσει το μίσος, είναι και το Ισλαμικό ερευνητικό κέντρο στο Κάιρο.

Ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου και ο εκείνος της Ιερουσαλήμ καταδίκασαν το εξώφυλλο. Στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μαρζιέχ Αφκάμ προειδοποίησε ότι το σκίτσο προκαλεί τους μουσουλμάνους και αυτό μπορεί να εντείνει τον φαύλο κύκλο του εξτρεμισμού.

Στη Βρετανία, 50 μουσουλμάνοι ηγέτες συμβούλευσαν τους πιστούς να εκφράσουν τη «δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για τη διακωμώδηση της πίστης τους με ειρηνικό τρόπο».


Σχετικα

Πότε αναμένεται το πόρισμα για τις παραλείψεις στην υπόθεση Μεταξά

Η Ζήνα είναι το γεράκι που καταρρίπτει drones [ΒΙΝΤΕΟ]

Απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύσεις και από Νέα Υόρκη

Η αμήχανη στιγμή που ένα μονοθέσιο τύπου F1 προσπερνά αυτοκίνητα... σε αυτοκινητόδρομο

Αν λάβεις αυτό το mail ή κάποιο αντίστοιχο, να ξέρεις ότι δεν έγινες εκατομμυριούχος

Το Υπουργικό έδωσε το ΟΚ για αξιοποίηση του χώρου της πρώην Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης