Η τσίχλα απομακρύνει από το στόμα τα βακτήρια

Ορισμένοι μασάμε τσίχλα επειδή μας αρέσει η γεύση της. Άλλοι μασάμε τσίχλα από αμηχανία. Τώρα, έρευνα Ολλανδών επιστημόνων έδειξε πως η τσίχλα μπορεί να απομακρύνει τα επικίνδυνα βακτήρια από το στόμα.


Article featured image
Article featured image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen βρήκαν πως μία και μόνο τσίχλα μπορεί να πάρει μέσα σε ένα δεκάλεπτο 100 εκατομμύρια βακτήρια από το στόμα. Δηλαδή, το 10% της μικροβιακής χλωρίδας του σάλιου. Ποσότητα μικροβίων ίση με αυτή που απομακρύνεται με τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «PLoS One» βγήκαν αφού οι ειδικοί ζήτησαν από πέντε εθελοντές να μασούν τσίχλες για χρονικά διαστήματα από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά και στη συνέχεια ανέλυσαν τον συνολικό αριθμό των βακτηρίων που παγιδεύτηκαν σε αυτές.

Αφορμή για την έρευνα τους ήταν παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προάγουν την στοματική υγεία και πως οι τσίχλες με προσθήκη ξυλιτόλης και άλλων τεχνητών γλυκαντικών μειώνει τον σχηματισμό βιομεμβρανών στα δόντια που προκαλούν τερηδόνα.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις τους, οι τσίχλες απομάκρυναν τα περισσότερα βακτήρια από το στόμα μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της μάσησης, ενώ μετά ο ρυθμός της απομάκρυνσης μειωνόταν.

Βέβαια, όπως τόνισαν οι ειδικοί, μόνο οι τσίχλες που περιείχαν τεχνητά γλυκαντικά μπόρεσαν να «παγιδεύσουν» αποτελεσματικά τα μικρόβια. Αυτές που περιείχαν ζάχαρη προκαλούσαν την ανάπτυξή τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ