Έρχεται το Σύμφωνο Συμβίωσης

Προωθείται την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή το πολυαναμενόμενο για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα της Κύπρου Σύμφωνο Συμβίωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Η θεσμοθετημένη συμβίωση για όλα τα ζευγάρια, με τρόπο που να καλύπτει στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως το να μπορούν για παράδειγμα να μπουν στις Πρώτες Βοήθειες εάν εκεί βρίσκεται ο/η σύντροφός ή να έχουν λόγο σε κληρονομικά και περιουσιακά ζητήματα, υπήρξε πάγιο αίτημα των οργανωμένων ΛΟΑΤΙ για χρόνια.

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, η πολυαναμενόμενη συμβίωση που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει ήδη θεσμοθετηθεί, προωθείται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015.

Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση του Προέδρου της accept Κύπρου Κώστα Γαβριηλίδη στο προσωπικό του προφίλ:

«Επιτέλους! Στη σημερινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών αποφασίστηκε πως το Νομοσχέδιο του Σύμφωνου Συμβίωσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015!

Νιώθω πως υπάρχει πλέον κατανόηση από τα πλείστα επίσημα κόμματα πως αυτό το θέμα πρέπει επιτέλους να λήξει με τρόπο μάλιστα που να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ζευγαριών ανεξάρτητα από τα φύλα των συντρόφων που τα αποτελούν.

Νιώθω επίσης πως σε αρκετούς Βουλευτές υπάρχει ευτυχώς η αναγνώριση πως το κράτος δεν πρέπει να έχει λόγο στην προσωπική ζωή οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη και πως για αυτό το λόγο πρέπει να γίνονται αποδεκτά ισότιμα τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Χωρίς να είναι τέλειο, αλλά τουλάχιστον αρχικά αποδεκτό, στο μεγαλύτερο μέρος του το νομοσχέδιο σέβεται αυτά τα δικαιώματα και είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.

Η άποψη πως το κράτος πρέπει να σέβεται την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των πολιτών του είναι δεδομένη και ευτυχώς πλέον στην Ευρώπη εκφράζεται ξεκάθαρα, ανάμεσα σε άλλα και από στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το οποίο μιλά για τις διάφορες και διαφορετικές αποδεκτές μορφές της σημερινής οικογένειας, χωρίς αυτές να στερούν την αγάπη ανάμεσα στα μέλη της.

Δεν παύει φυσικά να ανησυχεί και η στάση ορισμένων Βουλευτών οι οποίοι επιμένουν πως η προσωπική αντίληψη που έχουν για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι ορθότερη των αισθημάτων τρίτων, των διεθνώς αναγνωρισμένων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και συναφών θεσμών παγκόσμια.

Είναι ανάγκη να ξεκολλήσουμε από νοοτροπίες του παρελθόντος που μόνο κακό μας κάνουν. Μιλούμε για αγάπη, εκφράζουμε την αγάπη. Πρέπει να ισχύει για όλους. Αστέ τον κάθε Κύπριο, την κάθε Κύπρια να ζήσουν ελεύθερα, όπως αυτοί νιώθουν για τους εαυτούς τους και όπως αυτοί θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους. Αυτό θα μας κάνει όλους, συλλογικά, να ζούμε σε μια πιο καλή, δίκαιη και σωστή κοινωνία».

 

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο στα ομοφυλόφιλα αλλά και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ