Φωτογράφησε το φαγητό του δρόμου στην Κύπρο

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (ΜΚΤΔ), σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό και Κινηματογραφικό Όμιλο Έγκωμης, προκηρύσσουν φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα: «Φαγητό του δρόμου: αποτυπώνοντας την κουλτούρα του φαγητού στην Κύπρο».

 


Article featured image
Article featured image

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Φαγητό του δρόμου: από το χθες στο σήμερα», η οποία υλοποιείται από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφή μεμερική επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού.

Περιγραφή θέματος:

Η κατηγορία «φαγητό του δρόμου» περιλαμβάνει όλα τα λιγότερο ή περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, τα οποία διατίθενται από πλανόδιους πωλητές στο δρόμο ή σε άλλο δημόσιο χώρο για άμεση, επιτόπια κατανάλωση. 

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους είναι: 

• Τρόφιμα και ποτά που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές τόσο σε αστικά όσο και σε αγροτικά περιβάλλοντα, στην καθημερινή ζωή (π.χ. κουλούρια, πόμπες, πίτες, σάντουιτς, παγωτό, ξηροί καρποί, λεμονάδα, αϊράνι και σε μεμονωμένες περιπτώσεις φρούτα έτοιμα για επιτόπια κατανάλωση π.χ. καθαρισμένα παπουτσόσυκα, κ.λπ.).

• Τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε πανηγύρια και άλλες ειδικές συγκεντρώσεις (π.χ. σιταροπούλα, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, σιάμισιη, κ.λπ.) και καταναλώνονται επιτόπου.



Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν έργα, αποτυπώνοντας φωτογραφικά την παρασκευή, διάθεση και κατανάλωση φαγητού του δρόμου στην Κύπρο.

Οι φωτογραφίες μπορεί να απεικονίζουν πωλητές, ειδικό υλικό εξοπλισμό, τεχνικές παρασκευής, πώληση, τρόπους σερβιρίσματος/κατανάλωσης και άλλα συναφή με το θέμα στοιχεία, πάντοτε εντός της σφαίρας του δημόσιου χώρου.

 

Όροι συμμετοχής: 

1. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι.

2. Δεκτές θα γίνονται φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή. Φωτογραφίες που λήφθηκαν με αναλογική κάμερα σε φιλμ, θα πρέπει να σταλούν σαρωμένες (σκαναρισμένες). Παλαιότερες φωτογραφίες γίνονται επίσης δεκτές, εφόσον υποβάλλονται από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων τους. 

3. Τα υποβαλλόμενα έργα μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

4. Δεν θα γίνονται αποδεκτές φωτογραφίες που φέρουν υδατογράφημα (watermark) ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό.

5. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο.

6. Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός του έργου που θα υποβάλει. Σε περίπτωση που ο συμμετέχων είναι κάτω των 18 ετών, η αίτηση συμμετοχής υπογράφεται κατ’ εξαίρεση από τον κηδεμόνα του.

7. Έργα εκτός θέματος θα αποκλείονται. 

8. Το ΜΚΤΔ θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν, σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του, εμπορική ή μη εμπορική, με ονομαστική αναφορά στο δημιουργό. 



Υποβολή έργων: 

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αποστείλει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cyfoodmuseum@gmail.com:

• Το δελτίο συμμετοχής (βλ. http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/news)ορθά και πλήρως συμπληρωμένο, καθώς και υπογεγραμμένο. 

Τις ψηφιακές φωτογραφίες του (απεριόριστος αριθμός), σε ανάλυση 600 dpi και σε μορφή jpeg. Κάθε αρχείο θα πρέπει να έχει ως όνομα τον τίτλο, ο οποίος θα δηλωθεί στο δελτίο συμμετοχής. Τονίζεται ότι στο δελτίο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει απαραίτητα να δώσει μια σύντομη περιγραφή, στην οποία να αναφέρεται το είδος του φαγητού που απεικονίζεται, καθώς και ο τόπος και χρόνος λήψης της κάθε φωτογραφίας.  Οι φωτογραφίες μπορούν να αποσταλούν επίσης μέσω Dropbox ή WeTransfer.



Διάρκεια διαγωνισμού: 

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από 1.10.2015 - 29.2.2016.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2016, ΕΔΩ.

 Στους νικητές θα σταλούν e-mail.

 

Αξιολόγηση συμμετοχών:

Οι φωτογραφίες θα κριθούν από 5μελή επιτροπή, την οποία θα αποτελέσουν οι:

1. Ιωάννης Γέρου - Φωτογράφος

2. Μιχάλης Γεωργιάδης - Σκηνοθέτης

3. Φλωρεντία Κυθραιώτου – Δημοσιογράφος και Foodstylist

4. Χαράλαμπος Παρασκευά – Φωτογράφος, Εκπρόσωπος του ΜΚΤΔ

5. Μενέλαος Πίττας - Φωτογράφος



Η αξιολόγηση των φωτογραφιών θα βασιστεί στα ακόλουθα, ίσης βαρύτηταςκριτήρια:

Α. Θεματολογία (συνάφεια με το θέμα και συνεισφορά στην μελέτη του) 

Β. Τεχνική αρτιότητα

Γ. Αισθητική



Βραβεία και έπαινοι: 

Θα δοθούν3 βραβεία (1ο, 2ο και 3ο βραβείο), τα έπαθλα των οποίων θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Οι βραβευμένες φωτογραφίες, καθώς και αριθμός φωτογραφιών που θα κριθούν ως άξιες επαίνου, θα εκτυπωθούν με έξοδα του ΜΚΤΔ για συμπερίληψή τους σε έκθεση φωτογραφίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η βράβευση των νικητών θα γίνουν στα τέλη Μαρτίου 2016 (η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα). 

Όλες οι έγκυρες συμμετοχές θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΜΚΤΔ.



Στοιχεία επικοινωνίας: 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε με το ΜΚΤΔ μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης cyfoodmuseum@gmail.com, ή στο τηλέφωνο 99059820. 

 

Φώτο αρχείου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ