Γιατί μερικοί καπνιστές έχουν καθαρούς πνεύμονες;

Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν γιατί μερικοί μακροχρόνιοι καπνιστές εξακολουθούν να έχουν καθαρούς πνεύμονες.

 


Article featured image
Article featured image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester στην Βρετανία ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 50.000 ανθρώπους προκειμένου να βρουν τι κάνει ορισμένους καπνιστές να έχουν ακόμα καθαρούς πνεύμονες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Respiratory Medicine, έδειξαν πως σε ορισμένους ανθρώπους υπάρχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA που λειτουργούν προστατευτικά για τους πνεύμονες των καπνιστών. Έτσι, όσοι έχουν αυτή τη μετάλλαξη δεν καταστρέφουν τους πνεύμονες τους ακόμα κι αν καπνίζουν.

Μάλιστα, η σύγκριση του DNA καπνιστών και μη, καθώς και όσων έπασχαν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όσων όχι, έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους υπάρχουν τμήματα του γονιδιώματός τους που μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ΧΑΠ. 

Έτσι, οι καπνιστές με τα προστατευτικά γονίδια έχουν μικρότερο κίνδυνο για ΧΑΠ, σε σχέση με όσους δεν είναι φορείς των συγκεκριμένων γονιδίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Martin Tobin προειδοποιεί πως αυτό δεν σημαίνει πως και αυτοί που έχουν καθαρά πνευμόνια δεν πρέπει βλάπτονται καθόλου από το κάπνισμα. Όπως είπε «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο είδος μαγικής σφαίρας που παρέχει στον οποιονδήποτε εγγυημένη προστασία έναντι του καπνίσματος - οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν πνεύμονες λιγότερο υγιείς από ό,τι θα είχαν, αν δεν ήταν καπνιστές».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ