«Όταν ο μύθος συναντά την ιστορία»

Με τον τίτλο ΠΑΡΑ-ΜΥΘΟΙ και με το λογοπαίγνιο που παραπέμπει ο τίτλος ο Κύπριος γλύπτης Παναγιώτης Πασάντας παρουσιάζει την τέταρτη ατομική του έκθεση στην Αποκάλυψη.

 


Article featured image
Article featured image

Μύθος, ιστορία, φαντασία ή μια άλλη πραγματικότητα; Όταν ο μύθος συναντά την ιστορία και η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα, το έργο του καλλιτέχνη παίρνει νέες διαστάσεις μπροστά στα μάτια του θεατή.

Ο μύθος εκφράζει την άποψη των ανθρώπων σε βασικά θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος, τα θεία και περιγράφεται με φανταστικές ιστορίες που περιέχουν ένα βαθύ νόημα και αλήθειες. Κάποιες φορές ο μύθος στηρίζεται σε αφηγήσεις με ελλιπή ιστορική βάση, ζωντανεύει κοινωνικές αξίες και εκφράζει το ανεξήγητο.

Η ιστορία αναφέρεται στα γεγονότα, περιγράφοντας τα με ακρίβεια και αντικειμενικότητα και στηρίζεται σε ντοκουμέντα. Σχετίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπου σε όλους τους τομείς όπως η κοινωνία, ο πολιτισμός, οι οικονομικές συνθήκες, η επιστήμη, η τέχνη και η φιλοσοφία.

Ο γλύπτης, ως δέκτης των μηνυμάτων της εποχής, των εμπειριών και των καταστάσεων του χτες και του σήμερα, δημιουργεί μετουσιώνοντας τις εμπειρίες του σε έργα τέχνης. Ο μύθος αναπλάθεται στα γλυπτά και η ιστορία περιπλέκεται στις αναπαραστάσεις. Ο καλλιτέχνης αφήνει τον θεατή να φανταστεί την δική του ιστορία. Τα έργα αποκαλύπτουν στον κάθε άνθρωπο διαφορετική απεικόνιση και δημιουργούν συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από την προσωπικότητα και τις εμπειρίες του ατόμου.

Ο Παναγιώτης Πασάντας προσπαθεί με το έργο του ν’ αποδώσει το σήμερα με μια έντονη ποιητική διάθεση. Μικρές ανθρώπινες φιγούρες που ακροβατούν στις σκέψεις του ψάχνοντας να βρουν στόχο και δρόμο. Άλλοτε τα καταφέρνει και άλλοτε όχι. Σίγουρα τα έργα του Παναγιώτη αποτελούν το καθρέφτισμα του προβληματισμού του σήμερα, των κοινωνικών αδιεξόδων, της μοναξιάς, της προσπάθειας. Οι φιγούρες του είναι απλοποιημένες, απέριττες χωρίς να απεικονίζουν την λεπτομέρεια. Κύριος στόχος πάντοτε η ελευθερία στην ερμηνεία.

Το υλικό που χρησιμοποιεί πάντοτε στη δουλειά του είναι ο πηλός stonewear και υπάρχει λόγος για’ αυτό. Είναι το υλικό που μας φέρνει πιο κοντά στην Κυπριακή αρχαϊκή τέχνη από την οποία ο γλύπτης αντλεί έμπνευση. Η χρήση άλλων υλικών όπως σχοινιά, plexy glass κ.α. είναι πιθανή χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία. Η γλυπτική δουλειά του Πασάντα προσηλώνεται στο όλον. Συναισθήματα αιφνιδιασμού, αγωνίας, έκπληξης προκαλούν τα έργα αυτά ωσάν  να πρόκειται για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Η αφήγηση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στο τομέα της γλυπτικής, όμως στο έργο του Πασάντα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο.

Αριστούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με καθηγητή του Θεοδώρο Παπαγιάννη, ο Παναγιώτης έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις.

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος γλύπτης και ζωγράφος ο Παναγιώτης Πασάντας προσεγγίζει την θεματική του ενότητα ως μια μεταφορά της ζωής περνώντας μέσα από επώδυνες καταστάσεις οι οποίες δεν οδηγούν εν τέλει στην καταστροφή αλλά στην αναγέννηση του ατόμου.

Πάρα…..μύθοι λοιπόν η γλυπτική πρόταση του Πασάντα που εγκαινιάζεται στην Αποκάλυψη την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 στις 19.30 και θα κρατήσει μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ