Φωτογράφος αναδεικνύει την απαράμιλλη ομορφιά του Πενταδακτύλου

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και η καλοκαιρία δίνει την ευκαιρία στον φωτογράφο Andy Grant να «εγκλωβίσει» στον φακό του την απείρου κάλλους ομορφιά της οροσειράς του Πενταδακτύλου και συγκεκριμένα της ομώνυμης κορυφής.

 


Article featured image
Article featured image

Όσο αποτροπιασμό μας προκαλεί λοιπόν το έκτρωμα που έφτιαξαν στην πλαγιά του βουνού, αυτό που το βράδυ αναβοσβήνει βασανιστικά και εντείνει το αίσθημα οργής, άλλο τόσο απολαμβάνουμε την θέα του Πενταδακτύλου όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή αλλά και μέσα από φωτογραφίες όπως καλή ώρα αυτές του Andy Grant.

Γεωμορφολογικά, ο Πενταδάκτυλος αποτελείται από αλυσίδα βουνοκορφών, το ύψος των οποίων φτάνει τα 1024 μ. (Κυπαρισσόβουνος). Το μήκος της οροσειράς ξεπερνά τα εκατό χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος της σπάνια υπερβαίνει τα πέντε. Στο δυτικό μέρος υψώνεται απότομα κοντά στο βορειοδυτικό ακρωτήριο Κορμακίτη, ενώ ανατολικά το ύψος των κορυφών μειώνεται για να καταλήξει βαθμιαία στη χερσόνησο της Καρπασίας η οποία αποτελεί προέκταση του βουνού. Στα βόρεια η οροσειρά χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή παράκτια πεδιάδα, ενώ στα νότια απλώνεται η πεδιάδα της Μεσαορίας.

Οι σημαντικότερες κορυφές του -από τα δυτικά προς τα ανατολικά- είναι: ο Κόρνος (946μ.), ο Κυπαρισσόβουνος (1024μ.), ο Προφήτης Ηλίας (888μ.), ο Άγιος Ιλαρίωνας (725μ.), η Αλωνάγρα (935μ.), το Βουφαβέντο (954μ.), ο Πενταδάκτυλος (740μ.), ο Γιαηλάς (935μ.), η Παλαιά Βρύση (819μ.), ο Όλυμπος (740μ.) και η Καντάρα (724μ.).

Ο Πενταδάκτυλος οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κορυφή, η οποία έχει το σχήμα παλάμης με πέντε δάκτυλα. Σύμφωνα με την παράδοση, η οποία ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, ο Διγενής Ακρίτας στην προσπάθειά του να υπερπηδήσει την οροσειρά άφησε το αποτύπωμα της παλάμης του στο βουνό. Πολλοί άλλοι μύθοι και θρύλοι είναι συνδεδεμένοι με τα κάστρα που δεσπόζουν στις κορυφές του βουνού, τα οποία κτίστηκαν από τους Βυζαντινούς για να ελέγχουν το θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού και να εντοπίζουν έγκαιρα πλοία των Σαρακηνών πειρατών.Οι 5 φωτογραφίες του Andy Grant:

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ