Κυπριακή ομάδα σε εκτόξευση πυραύλου της ΝΑΣΑ

Την εκτόξευση πυραύλου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις ΗΠΑ προσκλήθηκε να παρακολουθήσει η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA, η οποία νωρίτερα φέτος βραβεύθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό της ΝΑΣΑ.

 


Article featured image
Article featured image

Η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA, που αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, προσκλήθηκε από τη ΝΑΣΑ για να παρευρεθεί στην εκτόξευση διαστημικής μη επανδρωμένης αποστολής, αφού έλαβε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Best Mission Concept, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού ΝΑΣΑ Space Apps Challenge 2015.

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες (από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, 3-5 Δεκεμβρίου) η κυπριακή ομάδα έζησε από κοντά και από το χώρο των επισήμων της ΝΑΣΑ, τις διαδικασίες στο πλαίσιο των προσπαθειών εκτόξευσης του πυραύλου, οι οποίες ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών οδηγούσαν στην αναβολή της εκτόξευσης.

Κάθε μέρα υπήρχε ένα χρονικό παράθυρο 30 λεπτών κατά το οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση. Προσπάθεια εκτόξευσης γινόταν ανά 7,5 λεπτά, ωστόσο ο καιρός δεν επέτρεπε την πραγματοποίησή της.

Η εκτόξευση του πυραύλου AtlasV της United Launch Alliance έγινε τελικά την Κυριακή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η μη επανδρωμένη αποστολή μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) βαρύ φορτίο με τα απαραίτητα υλικά για σειρά πειραμάτων που θα διενεργηθούν από τους αστροναύτες στον ΔΔΣ.

Την ομάδα συνόδευαν και στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά επαφών με την ΝΑΣΑ για διάφορα θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας τους.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι «τέτοιες λαμπρές επιτυχίες μας κάνουν περήφανους και αποτελούν μόνο την αρχή».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ