«Πέραν του να δουλεύκεις για να ωφεληθείς εσύ ο ίδιος»

Οι M.O.B interior architects είναι μια ομάδα αρχιτεκτόνων εσωτερικού χώρου, οι οποίοι διοργανώνουν μία φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο «#HOPE», για συλλογή χρημάτων που θα δοθούν από το MKO «Future Worlds Centre» στους μετανάστες στην Κοφίνου. 

Την περασμένη βδομάδα επισκεφθήκαμε το στούντιο τους, όπου μας εξήγησαν το σκεπτικό πίσω από αυτή την εκδήλωση.

 

Κείμενο/φωτογραφίες: Χριστίνα Σκαρπάρη

 


Article featured image
Article featured image

«Το θέμα βασικά που θέλετε τζι’ εσείς τα ΜΜΕ να υποστηρίξετε, εν ότι εμείς, ως σχεδιαστές στο mob studio θεωρούμεν ότι έτσι πρέπει να είναι. Ζούμε σε μιαν χώραν, γενικά παρακολουθούμεν πράματα, οπόταν τζιαι πολιτικά θέλουμεν να’ χουμεν ανάμιξη, δηλαδή να’ χουμεν άποψη τζιαι να λέμεν για τα πράματα που μας ενοχλούν ή που μας επηρεάζουν, ή στα οποία θέλουμεν να βοηθήσουμεν. Δεν θέλουμε απλά να επικεντρωνόμαστε τυπικά σ’ ένα επάγγελμα τζιαι να επιτελούμε κάποια έργα με τις ίδιες διαδικασίες. Είδαμε γεγονότα να «τρέχουν» στον κόσμο τζιαι γύρω μας, έτσι, με τη λογικήν ότι πλησιάζουν τζιαι τα Χριστούγεννα, είχαμεν την ιδέα να δημιουργήσουμεν ένα event το οποίο θα είναι καθαρά φιλανθρωπικό.

 


Είδαμε γεγονότα να «τρέχουν» στον κόσμο τζαι γύρω μας, έτσι είχαμεν την ιδέα να δημιουργήσουμεν ένα καθαρά φιλανθρωπικό event


 

 

Εξάλλου, σαν άτομα δημιουργικά, είπαμε, ας παρουσιάσουμε μια διαφορετική δουλειά, κάμνοντας μια συνεισφορά που θα βοηθήσει συνανθρώπους μας, με την οργάνωση στον χώρο μας αυτής της εκδήλωσης. Τζιαι εσκεφτήκαμε για τζιείνους που εννάρτουν να δώσουν έναν ποσόν σε υποστήριξη τούντης προσπάθειας, να προσφέρουμε τζιαι εμείς κάποια σουβενίρ, σε δικούς μας σχεδιασμούς. Που τζιαμαί ξεκινώντας, είχαμεν την ιδέαν να χρησιμοποιήσουμε για τα σουβενίρ, τζιαι γενικά για την εκδήλωση, τη λέξη «HOPE», που, για μας τουλάχιστον, εν πάρα πολλά δυνατή, όι όμως όπως τη βιώνουμε καθημερινά, αλλά με λίο πιο έντονο τρόπο.

Τούτη ήταν η ιδέα, οπόταν πολιτικά εστέκαμεν τζιαμέ τζιαι εθέλαμεν να το υποστηρίξουμεν. Τωρά τρέχουμε με πολλούς φίλους για να προετοιμάσουμε την επιτυχία της εκδήλωσης. Να έρτει κόσμος, να μαζευτούν τα λεφτά για να δώσουμε λλίην χαράν σε τούντα άτομα που εν λιόττερο τυχερά που μας. Τούτη εν η ιδέα τζιαι τίποτε παραπάνω. Σίουρα ο επισκέπτης θα απολαύσει ωραία μουσική, θα υπάρχει ποτό τζιαι κάτι για φαγητό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, τζιαι εννα τελειώσει στις 20:00. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, η είσοδος του κτηρίου μας θα είναι διακοσμημένη εορταστικά».

 

Πέστε μας λίο πιο λεπτομερειακά για τα σουβενίρ.

Έχουμεν υπόψιν τους χρονικούς περιορισμούς για τους σχεδιασμούς μας τζιαι τις κατασκευές που έχουμεν αναθέσει τζιαι σε άλλους εθελοντές/υποστηρικτές της εκδήλωσης. Χρησιμοποιείται το plexiglass για να κατασκευαστεί γρήγορα ένα σχέδιο τζιαι για να έσιει τον χαρακτήρα της παραγωγής. Χρησιμοποιούμε επίσης ζωηρά χρώματα για να δώσουμεν μια θετική εικόνα στην ελπίδα που είναι το concept της εκδήλωσής μας. Έτσι t-shirts μας θα έχουν πολλά ωραία τα χρώματα. Έχουμεν υπόψιν ότι τα Χριστούγεννα εν μια γιορτή που σε φορτίζει μάλλον θετικά. 

 

Βασικά τι θα σας ικανοποιούσε σχετικά με την εκδήλωση;

Η εκδήλωση συνδέεται με πολλά πράματα. Εν Χριστούγεννα, εφτιάχτηκεν η παλιά πόλη, η οδός Πενταδακτύλου, όπου βρίσκεται το στούντιο μας, ομόρφυνε. Θέλουμε να προσκαλέσουμε τον κόσμον. Να έρτουν περπατητοί, με τα ποδήλατα τους, αν θέλουν με τα skateboard τους(!), να βιώσουν τούντην εκδήλωση στο πολιτιστικό μας κέντρο. Όσον το δυνατόν περισσότεροι, μάλιστα εμείς εννοούμεν τζιαι από άλλους κύκλους, πέρα που τον δικό μας. Σημασίαν έσιει να το κάμουμεν να πετύχει. Οπωσδήποτε χρειάζεται τζιαι προβολή που τα ΜΜΕ. Εν θέλουμεν τζιείνον που εν δεδομένο.

 

 

Πώς θα δοθούν τούντα χρήματα στους μετανάστες:

Το ποσόν που θα μαζευτεί θα παραδοθεί στον Οργανισμό Future Worlds Centre που θα φέρει την ευθύνη να το διανέμει με τον σωστό τρόπο στους μετανάστες της Κοφίνου. Έχουμεν αδειοδοτηθεί για τούντον ανθρωπιστικόν έρανον, που όπως θα φανεί τζιαι στα social media, ο συγκεκριμένος οργανισμός, o Δήμος Λευκωσίας, τζιαι άλλοι θα υποστηρίξουν ανεπιφύλακτα.

 


Πέραν του να δουλεύκεις που το πρωίν ως την νύχτα για να παράξεις έναν έργο τζιαι να ωφεληθείς ο ίδιος, έσιεις τζιαι κοινωνικές ανησυχίες μέσα σου


 

Εσείς ως σχεδιαστές τι θέλετε να πετύχετε μέσα που τούντην εκδήλωση;

Θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι πέραν του να δουλεύκεις που το πρωίν ως την νύχτα για να παράξεις έναν έργο τζιαι να ωφεληθείς ο ίδιος, έσιεις τζιαι κοινωνικές ανησυχίες μέσα σου. Παρατηράς πράματα, ενοχλείσαι που κάποια γεγονότα, ανησυχείς για κάποιες εξελίξεις, θέλεις να εκφράσεις άποψη τζιαι να συμβάλεις στη βελτίωση κάποιας κατάστασης.

Κάτι πιο σημαντικόν είναι ότι αξιοποιάς τούτον που ξέρεις τζιαι κάμνεις για να βοηθήσεις. Δηλαδή χρησιμοποιείς τις ικανότητες σου σαν σχεδιαστής για να πετύχεις τη λύση ή τη μείωση ενός προβλήματος. Αν ο καθένας έκαμνεν τζείνο που έσιει κλίσην τζιαι θα εμπορούσεν να κάμει καλύττερα, εννά ’χαμεν πολλά καλλύτερη κοινωνική προσφορά.

 

Ποια κατά την γνώμη σας εν η νέα τάση στα ενδιαφέροντα τζιαι στις ανησυχίες των σχεδιαστών;

Εν γεγονός ότι στην Κύπρο ως πρόσφατα δεν ασχολούνταν πολλοί με τα κοινά. Η οικονομική κρίση συνέτεινε δραματικά στην αλλαγή νοοτροπίας. Οι άνθρωποι ως επί το πλείστον εγίναν πιο ευαίσθητοι. Πολλοί έχασαν ό,τι είχαν, οι άλλοι εσκέφτουνταν τούντο ενδεχόμενο τζιαι επαγγελματίες που είχαν την τύχη να μεν χάσουν τες δουλειές τους, άρχισαν να ενδιαφέρονται για κοινωνικά ζητήματα. 

 

FACEBOOK EVENT

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ