Χαμπής Τσαγγάρης: «Εμπήκετε πκιό βαθκειά στην καρκιάν μου!»

Είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να σε κάνουν να αγαπήσεις την τέχνη. Να αγαπήσεις τον τόπο σου. Δεν τον έχω γνωρίσει ακόμα σε προσωπικό επίπεδο, τον έχω γνωρίσει όμως μέσω της δουλειάς του.

 


Article featured image
Article featured image

Εννοείται πως έχω βρεθεί και στην πανέμορφη Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Πλατανίστεια και έχω θαυμάσει τα δεκάδες χαρακτικά -δικά του αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Εκεί όπου προάγεται ο πολιτισμός. Εκεί όπου οι αισθήσεις ξυπνούν. Εκεί όπου μπορείς να νοιώσεις περήφανος που ζεις σε τούτον τον τόπο, μαζί με αυτόν τον άνθρωπο που λατρεύει την Κύπρο, τον πολιτισμό της, την παράδοση, την λαογραφία, τους ανθρώπους της, την όμορφη διάλεκτό της.

Εκεί όπου τον τελευταίο καιρό συμβαίνει, όμως, και κάτι λυπηρό. Αλήθεια, αδυνατώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συμπολίτες μας πολεμάνε έναν άνθρωπο-καλλιτέχνη τόσο αξιόλογο, κάτι τόσο σπουδαίο που έχουμε να επιδείξουμε ως χώρα, πολιτιστικά και πολιτισμικά. Οξύμωρο δεν είναι;

Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούσαμε, κυρίως μέσω social media, την πραγματικά πολύ δυναμική κινητοποίηση συμπαράστασης στο πρόσωπο του Χαμπή Τσαγγάρη, η οποία αν δεν κάνω λάθος ξεκίνησε από την «Κίνηση Πολιτισμού» και εξαπλώθηκε ραγδαία, «παρασύροντας» όλους τους φίλους του Χαμπή, παλιούς και νέους.

Ο ίδιος ο Χαμπής όλο αυτό το διάστημα δεν τοποθετήθηκε δημόσια (παρά μόνο με ένα post στο προφίλ του στο facebook, λίγο πριν ξεκινήσει όμως η κινητοποίηση) εξ ου και πριν από λίγες ώρες ένοιωσε την ανάγκη να το κάνει, ευχαριστώντας πρωτίστως όλους όσοι τον στηρίζουν.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το κείμενό του, γραμμένο όπως πάντα στην κυπριακή διάλεκτο που ο ίδιος λατρεύει, τόσο που ακόμα και οι συνεντεύξεις που δίνει είναι γραμμένες σε αυτήν. Καλή ώρα η πραγματικά όμορφη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες στη συνάδελφο Τώνια Σταυρινιού. Αν δεν τον ξέρεις τον Χαμπή, μέσω αυτής της συνέντευξης μπορείς πραγματικά και να τον γνωρίσεις και να τον εκτιμήσεις.

  

«ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!

ΠΚΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΖ̆ΑΙ ΠΚΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ

Οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης τζ̆αι προστασίας του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή που τον ανελέητον πόλεμον που δέχεται, συγκινούν με πολλά!!!

Αμέτρητα τα μηνύματα συμπαράστασης που μου επέψαν φίλοι μου. Δεν απάντησα σε κανέναν, για να μεν θεωρηθεί ότι υποθάλπω επεισόδια.

Εκατασυγκινήσαν με οι φίλοι μου!!! Την σιωπήν μου ελπίζω να την εκαταλάβαν τζ̆αι να μεν θεωρήσει κανένας ότι αγνόησα τον. Απεναντίας, ούλλοι εμπήκαν πκιό βαθκειά στην καρκιάν μου!

Η κινητοποίηση της Κίνησης Πολιτισμού, με την συλλογήν 1.300 υπογραφών συμπαράστασης τζ̆αι η επίδοση τους στην Αναπληρωτήν Έπαρχον Λεμεσού στην διάρκειαν εκδήλωσης Διαμαρτυρίας στο Διοικητήριον, τιμά με προσωπικά, τιμά τζ̆αι το Μουσείον χαρακτικής Χαμπή!

 



Εκτιμούμεν τζ̆αι την κινητοποίησην της ΕΔΟΝ!

Η σημερινή εκδρομή του Ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ στο Μουσείον μας στα Πλατανίσκια τζ̆αι η παρουσία ένθερμων υποστηρικτών του πολιτισμού, εν απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις στον κατήφορον που ’πκιάσαμεν στην Κύπρον.

Ευγενάστατα πλάσματα που ομορφίζουν την Κύπρον με όσα καλά κουβαλούν μέσα τους!!! Μιάλη η χαρά μου με τούντο συναπάντημαν!

Ετίμησεν μας με την παρουσίαν του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δείχνοντας έμπρακτα την συμπαράστασην του Κόμματος του στες επιθέσεις που δέχεται το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή.

Που τον τζ̆αιρόν πού’μουν έφηβος, τζ̆αι τα χρόνια που ακολουθήσαν, επερπάτησα πολιτιστικά μονοπάδκια τζ̆αι στράτες που άννοιξεν το ΑΚΕΛ. Εστάθηκα τυχερός τζ̆αι δεν ξιχάννω ποττέ όσους μου συμπαρασταθήκαν.

Το ίδιον τζ̆αι τωρά. Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή μετρά τους φίλους του. Τζ̆αι οι φίλοι μας εν παντού, μέσα τζ̆ι έξω που Κόμματα. Καρτερούμεν τους.

Το Μουσείον έννεν δικόν μας. Το Μουσείον εν της Κύπρου. Εγεννήθην για να μορφώσει τον κόσμον μας, για να τον κάμει πκιό όμορφον, για να φκάλει πκιό ψηλά τον πολιτισμόν μας.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του φαίνουνται καθαρά σήμερα στην Κύπρον!

Μπορούν να νοιώθουν περήφανοι οι εκατοντάδες φίλοι μας που μας εσυμπαρασταθήκαν έμπρακτα!

Ευχαριστούμεν ιδιαίτερα το Υπουργείον Παιδείας και Πολιτισμού, την Ελληνικήν Τράπεζαν, την ΣΠΕ Κοντέας, για την ουσιαστικήν στήριξην τους.

Κανέναν δεν θα ξεχάσουμεν που μας εβοήθησεν ή επολέμησεν μας.

Ο καθένας γράφει τ’ όνομαν του σε άσπρον ή μαύρον κατάλογον.

Στον μαύρον κατάλογον εγράψαν τα ονόματα τους το Κοινοτικόν Συμβούλιον Πλατανίσκιας τζ̆αι η Αναπληρωτής Έπαρχος Λεμεσού.

Η Αναπληρωτής Έπαρχος Λεμεσού κα Κρίστια Ροδοσθένους, απαντώντας στες διαμαρτυρίες για τον πόλεμον που δέχεται το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, μιλά για προσωπικές διαφορές!!!

Στην Αν. Έπαρχον Λεμεσού επέψαμεν, τζ̆ι εγιώ τζ̆αι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της μή κερδοσκοπικής Εταιρείας ΣΧΟΛΗ – ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ Γιώργος Τσαγγάρης, πολλές επιστολές για το θέμαν, που τες εκοινοποιήσαμεν στο Υπουργείον Εσωτερικών, στην Επίτροπον Διοικήσεως, τζ̆αι στον Γενικόν Ελεγκτήν της Δημοκρατίας.

Αν η κα Αναπληρωτής Έπαρχος δεν μπορεί να καταλάβει, έσ̆ει πρόβλημαν.

Οι επιστολές εν άψευτες τζ̆αι διαψεύδουν την Αναπληρωτήν Έπαρχον Λεμεσού.

Το μιαλλύττερον πρόβλημαν με την Αναπληρωτήν Έπαρχον Λεμεσού, εν ότι με την στάσην της συγκαλύπτει τζ̆αι ενθαρρύνει την παρανομίαν τζ̆αι τες επιθέσεις εναντίον του Μουσείου!

Τζ̆αι, όπως εγιώ καταλάβω, γινήσκεται συνένοχη.

Γιατί να αποταθούμεν ξανά κοντά της; Άλλα θέλει να κάμει τζ̆αι απόδειξεν ότι δεν την ενδιαφέρουν τα πολιτιστικά κέντρα της Επαρχίας της.

Ο καθένας την στράταν του...

Οι επιθέσεις εναντίον μας στα Πλατανίσκια, αναγκάσαν μας να πκιάμεν τους γυρούς τζ̆αι να κάμνουμεν δωρεάν μαθήματα χαρακτικής στην Ανώγυραν, Λέμπαν, Πλάτρες, Σπίτιν της Κοντέας στην Σκάλαν, Λαζανιάν, Λεμεσόν, Πέρα Ορεινής, Κλήρου, Μέσα Χωρκόν Πάφου, Λόφου, Σ̆σ̆ιά, Κατασκήνωση Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος στον Σαϊττάν. Φέτι πάμεν στον Αγρόν, τον Μουτουλλάν τζ̆αι στρεφούμαστιν τζ̆αι στο οχυρόν μας στα Πλατανίσκια.

Εμείς, στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, συνεχίζουμεν την προσπάθειαν μας για πολιτιστικήν ανάπτυξην του τόπου μας.

Ήδη ετοιμάζουμεν το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής στην Λευκωσίαν, στην οδόν Αμμοχώστου, που εννάν έναν στολίδιν στην πολιτιστικήν Λευκωσίαν. Λαμπροί οι συμπαραστάτες μας, τζ̆αι η ευγνωμοσύνη μας μιάλη!

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας έδωσεν την έγκρισην του για παραχώρησην του χώρου δημιουργίας του Μουσείου!

Απεναντίας, το Κοινοτικόν Συμβούλιον Πλατανίσκιας θωρεί μας που ύψος υψηλών νεφώσεων, περιφρονά μας, τζ̆αι ο μουχτάρης με το περιβάλλον του βρίσκουν εφφάνταστους τρόπους να εμποδίσουν την λειτουργίαν του Μουσείου στα Πλατανίσκια τζ̆αι να το θάψουν!!!

Τόσος εν ο νους τους...».

Χαμπής

1 Φεβράρη 2015

 

 




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ