Ένοχος ο 63χρονος που έσερνε το σκύλο του με αυτοκίνητο

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού τον 63χρονο συνταξιούχο καθηγητή που πέρσι τα Χριστούγεννα σκόρπισε «εμφράγματα» σε χιλιάδες φιλόζωους για τη φρικτή θανάτωση του σκύλου του ράτσας Ροτβάιλερ.


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της θανάτωσης σκύλου, της παράλειψης φροντίδας ζώου, της παράνομης πρόσδεσης ζώου πίσω από αυτοκινούμενο όχημα και έλκυσης ζώου και την παράνομης χρήσης εκπαιδευτικού περιλαίμιου –πνίχτη. Κρίθηκε επίσης ένοχος στις κατηγορίες της επίθεσης κατά οργάνου τηρήσεως της τάξεως και αντίστασης κατά της νομίμου συλλήψεως και της απείθειας κατά νομίμων διαταγών της Αστυνομίας, κατηγορίες που στηρίζονται στον Ποινικό Κώδικα Κεφ. 154.

Με βάση τα γεγονότα που προέρχονται από τη μαρτυρία του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα, Υπαστυνόμου Αιμίλιου Κκαφά, στις 25 Δεκεμβρίου 2013 και γύρω στις 5.45 το πρωί, αντιλήφθηκε πίσω από αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος, έναν μεγάλο μαύρο σκύλο ράτσας Ροτβάιλερ, ο οποίος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του και απείχε περίπου ένα μέτρο από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αντιλήφθηκε ότι ο σκύλος ήταν δεμένος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τον έσερνε. Αφού το αυτοκίνητο διένυσε ελάχιστη απόσταση από το σημείο που το αντιλήφθηκε ο μάρτυρας, ο σκύλος έπεσε στο έδαφος και το αυτοκίνητο συνέχισε κανονικά την πορεία του, παρασέρνοντας τον σκύλο. Ο μάρτυρας τον ακολούθησε και τον ανέκοψε στον χώρο στάθμευσης του Εναερίου.

Δικαιολογώντας την πράξη του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο σκύλος βρισκόταν μέσα στην κάσια του αυτοκινήτου, πετάχτηκε έξω από αυτήν και απλώς ήταν ένα ατύχημα. Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου και έκρινε ότι ήταν εκ των υστέρων σκέψη του, αφού από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του φάνηκε ότι το κάλυμμα του αυτοκινήτου ήταν κλειστό και σφικτά δεμένο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, από την εξέταση που έγινε στον νεκρό σκύλο από κτηνιατρικό λειτουργό, διαφάνηκε ότι το ζώο υπέστη πόνο και ταλαιπωρία και ο θάνατος του προκλήθηκε από πνιγμό από τον πνίχτη τον οποίο έφερε στον λαιμό του. Ο σκύλος παρουσίαζε επίσης σημεία τριβής που προκλήθηκαν από την τριβή του στον δρόμο, ενώ όπως προκύπτει από την μαρτυρία του κτηνιατρικού λειτουργού που εξέτασε το ζώο, σημεία τριβής προκλήθηκαν και μετά που ο σκύλος ξεψύχησε.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ