Οι θάλασσες μας δεν πουλιούνται [αποσύρεται το επίμαχο νομοσχέδιο]

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που διευκόλυνε την ιδιωτική εκμετάλλευση θαλάσσιων και παράκτιων εκτάσεων αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.


Article featured image
Article featured image

Σε σχετική ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών χαιρετίζει την απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο ‘Νόμος που Τροποποιεί τους περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμους του 1972 μέχρι 2013’, το οποίο είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2014 από το υπουργείο Εσωτερικών και αποσκοπούσε στην ένταξη της θάλασσας στον ορισμό του όρου «ακίνητη ιδιοκτησία» με σκοπό τη διευκόλυνση αναπτυξιακών έργων, τόσο στη θάλασσα, αλλά και στον παράκτιο χώρο.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας υπενθυμίζουν πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκτός από τον κατακερματισμό της θάλασσας σε κομμάτια προς πώληση, δημιουργούσε επίσης μια super-fast-track διαδικασία για αναπτύξεις στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, η οποία θα ακύρωνε την ανάγκη για την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, πριν από την αδειοδότηση κάποιου έργου».

Η εκστρατεία της Πρωτοβουλίας ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο κατάφερε να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι, κυρίως μέσω διαδικτυακού δημοψηφίσματος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης των παραλιών της Κύπρου.

Το διαδικτυακό υπόμνημα της Πρωτοβουλίας συγκέντρωσε πάνω από 4,500 υπογραφές, ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία περίπου 200 διαδηλωτών που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Νοεμβρίου έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τα μέλη του νομοθετικού σώματος ενάντια στην οικειοποίηση των κοινών φυσικών πόρων.

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας απεστάλησαν σε όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας πολιτών, οι οποίοι και κλήθηκαν να πάρουν θέση. Επίσης, σχετικά παράπονα υποβλήθηκαν προς τις ανεξάρτητες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα πρώτο μικρό βήμα, πλην όμως ιδιαίτερα σημαντικό, προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των κοινών πόρων.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι ο αγώνας για την διάσωση των φυσικών ακτών θα συνεχιστεί. «Εν τω μέσω μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης σε εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η οικειοποίηση των κοινών, η ιδιωτικοποίηση των θαλασσών και η προώθηση μεγάλων παράκτιων αναπτύξεων, ικανοποιούν ιδιωτικά συμφέροντα και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Διαβάστε εδώ για τη σχετική διαμαρτυρία που είχε γίνει στις 20 του περασμένου Νοέμβρη. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ