Η πιο άθλια πόλη του πλανήτη [κατεδαφίστηκε το 1994]

Παραμένει ο πλέον πυκνοκατοικημένος αστικός ιστός που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Στην Kowloon Walled City, στην πόλη που στα καντονέζικα έμεινε γνωστή ως «πόλη του σκότους» περίπου 33.000 άνθρωποι συνωστίζονταν σε 28.000 τετραγωνικά μέτρα. 


Article featured image
Article featured image

Για κάθε πολίτη της «πόλης» αντιστοιχούσαν μόλις 3,5 τετραγωνικά μέτρα με τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης να γίνονται ολοένα και πιο άθλιες από άποψης υγιεινής. Μέχρι που το 1994 ολόκληρη η πόλη κατεδαφίστηκε.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά τη κατεδάφιση, βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια σπάνια φωτογραφική συλλογή, η οποία παρουσιάζει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπιζαν αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Καναδός φωτογράφος Greg Girard συνεργάστηκε με τον Ian Lamboth και οι δύο άνδρες πέρασαν πέντε χρόνια μέσα στη περιβόητη κινεζική πόλη προτού κατεδαφιστεί το 1994.

Μέσα στη πόλη υπήρχαν 300 διασυνδεδεμένα πολυώροφα κτίρια σε μόλις 0,026 τετραγωνικά χιλιόμετρα – όλα κατασκευασμένα χωρίς εισφορές από έναν μόνο αρχιτέκτονα.

Από τις αρχές του 1980, η περιοχή ήταν διαβόητη για τη πορνεία, τα καζίνο και το εμπόριο κοκαΐνης και οπίου.

Σήμερα ο χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκο, με ένα μπρούτζινο ομοίωμα της πόλης να είναι το μόνο που απέμεινε από την πλούσια ιστορία της. 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ