Ιός στο Facebook με πορνογραφικό υλικό [ανακοίνωση Αστυνομίας]

Η Αστυνομία ενημερώνει τους χρήστες πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (facebook), για την ύπαρξη ενός νέου είδους κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan) που εξαπλώνεται με την εμφάνιση πορνογραφικού βίντεο.


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, η σχετική ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιο φίλο του χρήστη στο facebook και ότι έχουν επισημανθεί σε αυτό με ετικέτα (tag) και άλλοι φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει πάνω στο βίντεο αυτό, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα, στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, ενώ στην συνέχεια, εμφανίζεται μήνυμα όπου ο χρήστης καλείται να «κατεβάσει» μια νέα αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallflashPlayer.exe).

Εάν ο χρήστης συναινέσει και προσπαθήσει να κατεβάσει το συγκεκριμένο αρχείο, τότε μολύνεται ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής με το πιο πάνω κακόβουλο λογισμικό και δίνεται η δυνατότητα όπως οι δράστες ανακτήσουν την κυριαρχία του υπολογιστή τους και να υποκλαπούν διάφορα προσωπικά, τραπεζικά και δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

· Να μην πατάνε σε τέτοιου είδους αναρτήσεις

· Από τις ρυθμίσεις του facebook να ενεργοποιηθεί η επιλογή ώστε να μην επιτρέπεται κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα (tag), χωρίς να τους εγκρίνουν

· Να χρησιμοποιούν ενημερωμένο λογισμικό antivirus

· Να μην εκθέτουν τέτοιου είδους περιεχόμενα σε παιδιά

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ