Παράτησε τα παλάτια και την γυναίκα του για να πολεμήσει το ISIS

Ο Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας δεν μοιάζει με κανέναν βασιλιά που έχετε δει ως τώρα. Σκληρός και μάχιμος, είναι αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της χώρας και ορκισμένος να δώσει τέλος στον παραλογισμό του Ισλαμικού Κράτους.


Παράλληλα την Πέμπτη, Ιορδανικά F-16 πραγματοποίησαν 20 αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της ISIS ακολουθώντας την απόφαση του βασιλιά Αμπντάλα να ξεκινήσει έναν «σκληρό πόλεμο» εναντίον των τζιχαντιστών.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος βασιλιάς, σε αντίθεση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, δε δίνει απλώς εντολές από την ασφάλεια του παλατιού του, αλλά είναι ετοιμοπόλεμος, βρίσκεται στο πεδίο της μάχης και κάθε μέρα προπονείται σκληρά με τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων, των οποίων είναι και επικεφαλής.

Γνωστός και ως «πολεμιστής βασιλιάς», ο 53χρονος Αμπντάλα, μετράει τουλάχιστον 35 χρόνια ενεργής υπηρεσίας στις γραμμές των ειδικών δυνάμεων του Ιορδανικού Στρατού.

Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, εντάχθηκε στη βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία στο Σάντχαρστ το 1980 και έγινε επίλεκτος πιλότος ελικοπτέρων επίθεσης Cobra.

Τον Νοέμβριο του 1993, ο -τότε πρίγκιπας ακόμα- Αμπντάλα έγινε διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων της Ιορδανίας και μέσα σε τρία μόνο χρόνια, μετέτρεψε την τότε μικρή μονάδα στη σημερινή επίλεκτη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), αναμφισβήτητα ο καλύτερος στρατός στη Μέση Ανατολή.

Μετρώντας 14.000 άτομα, οι ειδικές δυνάμεις της Ιορδανίας, εξασκούνται συχνά μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και μπορούν να συμβάλουν επιπλέον στην καταπολέμηση του ISIS πέρα από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ιορδανίας.

Ως επικεφαλής της συνταγματικής μοναρχίας, ο Αμπντάλα κατέχει σημαντική ισχύ στη χώρα του. Μάλιστα τα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το βασίλειο της Ιορδανίας και επί του παρόντος, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ιορδανία 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια.

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ