Πολύ σύντομα το ευρώ θα εξισωθεί σε ισοτιμία με το δολάριο

Η εξίσωση ευρώ-δολαρίου φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, το εξασθενημένο ευρώ είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο για πολλούς, καθώς ενισχύει τις εξαγωγές και κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο φθηνά και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά.

 


Article featured image
Article featured image

Επιπλέον, αναφέρει ότι «με την εξασθένηση του ευρώ μπορεί να τονωθεί ο πληθωρισμός και να μπει φραγμός στις αποπληθωριστικές τάσεις», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν ένα από τα σημαντικότερα εισαγόμενα προϊόντα, το πετρέλαιο, γίνεται και αυτό φθηνότερο, τότε η ευνοϊκή επίδραση της εξασθένησης του ευρώ περιορίζεται.

Την ίδια άποψη έχει και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της Ένωσης Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος μιλώντας στην Deutsche Welle επισήμανε: «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λέει πως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δεν μπορούν πια να εξάγουν διότι το ευρώ είναι τόσο ισχυρό. Με την κίνηση όμως που αποφάσισε να κάνει (σ.σ. ο Ντράγκι) γίνονται πιο φθηνά και τα γερμανικά προϊόντα. Πιστεύετε ότι κάποιος θα αγοράσει ένα Fiat, ένα Peugeot ή ένα Citroen όταν ένα γερμανικό αυτοκίνητο θα κοστίζει 20% λιγότερο;».

Η Ντόιτσε Βέλε αναφέρει ότι το ευρώ δέχεται πιέσεις και εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν ενδέχεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση.

Αναφέρει επίσης ότι οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πάντως και νέα άνοδο του δολαρίου πριν από το καλοκαίρι.

 

Δεν επωφελούνται οι χώρες της κρίσης

Το ασθενές ευρώ πλήττει πάντως περισσότερο τις χώρες της κρίσης, υποστηρίζει ο Στέφαν Κουθς από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο.

Κυρίως πλήττονται οι χώρες της κρίσης «διότι τα προϊόντα που πρέπει να εισάγουν γίνονται πιο ακριβά και η μικρή αγοραστική δύναμη που έχουν περιορίζεται ακόμα περισσότερο».

Αντίθετα, η Γερμανία φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από τις μεταπτώσεις του ευρώ, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Μόναχο, την Στουτγάρδη, το Έσεν ή το Βόλβσμπουργκ μπορούν να εξάγουν φθηνότερα τα προϊόντα τους. Χώρες όμως όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν διαθέτουν σημαντικό εξαγωγικό εμπόριο, δεν επωφελούνται από τη σημερινή οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη.


Πηγή: ΚΥΠΕ-CNA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ