Best seller ο Βαρουφάκης στη Μ. Βρετανία

To 2013 ο εκδοτικός οίκος Zed Books που εδρεύει στο βόρειο Λονδίνο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Παγκόσμιος Μινώταυρος» και το ενέταξε σε μια σειρά βιβλίων που έχουν να κάνουν με τις παντοειδείς «οικονομικές διαμάχες».

 


Article featured image
Article featured image

Δύο χρόνια μετά, με τον συγγραφέα να έχει γίνει υπουργός Οικονομικών και όλη η Ευρώπη να ασχολείται μαζί του, το εν λόγω βιβλίο δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο. Η θεματική του άλλωστε, καίτοι χρησιμοποιεί παραδείγματα από το μακρινό 1929 (το αμερικανικό Κραχ), ουσιαστικά μιλάει για το σήμερα και για την παγκόσμια κρίση (φυσικά και για εκείνη της Ευρωζώνης), ενώ χρησιμοποιεί και ως σύμβολο τον Μινώταυρο.

Λίγες ημέρες αφότου ο Βαρουφάκης εξελέγη υπουργός και η παγκόσμια φρενίτιδα προς το πρόσωπό του λάβει διαστάσεις μύθου, ο εκδοτικός οίκος Zed Books για να προλάβει τις εξελίξεις εξέδωσε σε μορφή E-Book το βιβλίο «Η Ευρώπη μετά τον Μινώταυρο», το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου στο οποίο υπάρχουν και τα κεντρικά σημεία της σκέψης και της στρατηγικής του Γιάνη Βαρουφάκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



Όπως αναφέρει ο Guardian, η ταχύτητα με την οποία ενήργησε ο εκδοτικός οίκος ήταν αποτέλεσμα της απόφασης να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή. Να σημειώνει πως πρόκειται για έναν συνεργατικό εκδοτικό όπου διοικείται από τους υπαλλήλους του και άπαντες λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Η, δε, λήψη των αποφάσεων γίνει σε συλλογικό επίπεδο. Η δομή του εκδοτικού είναι εξόχως πολιτική καθώς υποστηρίζει -μέσω των βιβλίων που εκδίδει- ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της σύνδεσης της οικονομίας με τη σύγχρονη πολιτική σκέψη.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ