Η Θεατρική Πορεία Λεμεσού ανεβάζει «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς»

Μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους... βασισμένη στο κυπριακό παραμύθι «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς» από τη συλλογή του Κώστα Προύση (εκδόσεις Χαμπή Τσαγγάρη). Αυτό είναι «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς» που ανεβάζει η Θεατρική Πορεία Λεμεσού.


«Το Βασιλόπουλο της Βενεδιάς» είναι ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό κυπριακό παραμύθι. Στην κυπριακή διάλεκτο το πρωτότυπο κείμενο (σε παφίτικο ιδίωμα) και με αναφορές στην Ενετοκρατία, αποτελεί αντικείμενο λαογραφικής και κοινωνιολογικής σημασίας, όπως όλα τα παραδοσιακά παραμύθια.

Η κακιά και η καλή μάγισσα, η όμορφη, σεμνή αλλά και πεισματάρα ρηγοπούλα, οι περίεργες και ζηλόφθονες αδελφές, ο Ρήγας, ο μαγεμένος αετός, ήρωες χωρίς όνομα αλλά με ιδιότητες! Ένας ήρωας που βγαίνει μόνος στον κόσμο, εκτεθειμένος στο άγνωστο και στο απρόοπτο για να λυτρωθεί και για να λυτρώσει. Η μουσική, η κίνηση και το θέατρο, με βασικό εργαλείο τη δράση, αφήνουν να διαφανεί στο έργο ως «ανάγλυφο» το συλλογικό υποσυνείδητο.

Παίρνοντας λοιπόν ως βάση την παράδοση, δημιούργησαν ένα σύγχρονο έργο. Μια θεατρική παράσταση στηριγμένη σε ένα κυπριακό παραμύθι που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στο δελτίο Τύπου είναι «Ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά συνάμα και μια πρόκληση για τη Θεατρική Πορεία Λεμεσού, που ανελλιπώς από το 1990 μέχρι σήμερα δημιουργεί στο χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου».

Για την παράσταση δούλεψαν οι εξής: σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία κειμένου/δραματοποίηση: Χλόη Μελίδου, μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ζαχαρίου, σκηνική επιμέλεια/σχεδιασμός σκηνικών: Χρίστος Σιαμαρής, κατασκευή σκηνικών: Μάριος Βαρέλας, Στέλιος Στυλιανού, ενδυματολογική επιμέλεια/κοστούμια: Ματίνα Λαμάρη, κατασκευή κοστουμιών: Βεστιάριο Λεμεσού.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Κατσαντώνη, Κούλλης Καυκαλιάς, Ματίνα Λαμάρη, Αντρέας Ματθαίου, Γεωργία Φαίδωνος, Γιούλα Χριστοφή, Χριστάκης Αρέστη, Μαρία Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Μαρούσα Παντέχη.

Πρεμιέρα: Σάββατο 4 Απριλίου 2015, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 17.30. Παραστάσεις: Κυριακή 5 Απριλίου, 11.00, Σάββατο 18 Απριλίου, 17.30 & Κυριακή 19 Απριλίου, 11:00.

Είσοδος: 5 ευρώ. Πληρ. 99696380.


Σχετικα

Γιατί στη Σαντορίνη μαγειρεύουν και τρώνε λεοντόψαρα και γερμανούς;

Η μοναδικότητα της μικρής πουά ζέβρας που εντοπίστηκε ελεύθερη στην Αφρική

Γιατρός στην Κρήτη τραγουδά στους ασθενείς σε ογκολογική κλινική

Η 19χρονη Ariauna ήθελε απλώς να κάψει τα γράμματα του πρώην της

Το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο της κρατικής χορηγίας που είχε πάρει για τις εκλογές

Έρχεται μεταθανάτιο άλμπουμ για τον Leonard Cohen