Οι 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη για το 2030

Ο οικονομικός παγκόσμιος χάρτης αλλάζει και μία νέα τάξη πραγμάτων θα έρθει την επόμενη δεκαετία.

 


Article featured image
Article featured image

Σε 15 χρόνια, η κυριαρχία των ΗΠΑ θα κλονιστεί, πολλές αναδυόμενες αγορές θα εκτοξευθούν στο προσκήνιο και κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποχωρήσουν. Αυτό προβλέπει τουλάχιστον η τελευταία μακροοικονομική προβολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που κάνει εκτιμήσεις έως το 2030.

Οι ΗΠΑ μετά βίας θα παραμείνουν στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg που δημοσιεύει τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έκθεσης. Η χώρα που αντιπροσώπευε το 25% της παγκόσμιας παραγωγής του 2006 και το 23% φέτος, θα δει το ποσοστό της να μειώνεται στο 20%.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Κίνας θα υπερδιπλασιαστεί από το φετινό επίπεδο, κλείνοντας την ψαλίδα με τις ΗΠΑ. Η Ινδία, όγδοη δύναμη το 2015, θα περάσει τις Βραζιλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία για να βρεθεί στην τρίτη θέση. «Το φωτεινό σημείο του παγκόσμιου σκηνικού», όπως χαρακτηρίζει την Ινδία το ΔΝΤ, θα έχει το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον κόσμο τα επόμενα 15 χρόνια.

Η Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας κάλπαζε μέχρι τις αρχές του '90, ήδη έχει μείνει στάσιμη και προβλέπεται να έχει ελάχιστη ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια. Ακόμη, η Γαλλία θα υποχωρήσει τρεις θέσεις και η Ιταλία δύο.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ