Ρομπότ μπαίνει για πρώτη φορά μέσα σε αντιδραστήρα της Φουκουσίμα [εντυπωσιακές εικόνες]

Το πρώτο ρομπότ που επιχειρεί να αναζητήσει τα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα σε έναν από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι άντεξε την ακραία ραδιενέργεια και πρόλαβε να μεταδώσει κάποιες εικόνες, πριν κολλήσει σε ένα δύσβατο σημείο και εγκαταλειφθεί τελικά από τους υπεύθυνους της επιχείρησης. 


Article featured image
Article featured image

Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτιμά ότι σχεδόν όλες οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στη Μονάδα 1 έλιωσαν μετά το ατύχημα του 2011, διαπέρασαν τη βάση του αντιδραστήρα και έπεσαν στο δάπεδο.

Το ρομπότ, ειδικά σχεδιασμένο από την Hitachi, μέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πιο χαμηλά από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε η Tepco. Παρόλα αυτά, ο χώρος θα παραμείνει απαγορευμένος για τους ανθρώπους για πολλά ακόμα χρόνια, μέχρι να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα πυρηνικά καύσιμα.

Το οφιοειδές ρομπότ, μήκους 60 εκατοστών, μπήκε στον θάλαμο που περιβάλλει τον αντιδραστήρα μέσω ενός σωλήνα, συνδεδεμένο με ένα καλώδιο μέσω του οποίου αντλούσε ενέργεια για να μεταδίδει τα δεδομένα. Όταν έφτασε στην πλατφόρμα που έπρεπε να επιθεωρήσει, πήρε σχήμα «U» και άρχισε να κινείται με ρόδες.

 Λάμψεις από επικίνδυνες ακτίνες Y

Στις εικόνες που συλλέχθηκαν, φωτισμένες από τον φακό του ρομπότ, διακρίνεται ατμός από τη θερμότητα των λιωμένων καυσίμων, μεταλλικά αντικείμενα και πέτρες που έχουν πέσει σε μια σχάρα.

Πολυάριθμες λάμψεις που διακρίνονται στο βίντεο οφείλονται σε επικίνδυνες ακτίνες Y που επηρεάζουν την κάμερα του ρομπότ.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την πεντάωρη επιχείρηση της Δευτέρας δεν αρκούν για τον εντοπισμό των λιωμένων καυσίμων, επιβεβαιώνουν όμως ότι η χρήση ρομπότ, ενδεχομένως ασύρματων, είναι εφικτή στους χώρους των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Λόγω της ζημιάς που υπέστησαν οι αντιδραστήρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού από το σύστημα ψύξης συνεχίζουν να διαρρέουν από το εργοστάσιο.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των ραδιενεργών υλικών και η διάλυση του κατεστραμμένου εργοστασίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δεκαετίες.

 


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ