Έξι σχεδιαστές, που έχουν ως βάση τους την Κύπρο, ανάμεσά τους οι Δημοσθένης Μιχαήλ, Ιωάννα Κανάρη Παπαδοπούλου, Κλεάνθης Μιχαήλ, Μάριος Χαραλάμπους, Τζούλια Αστρέου και Φλώρα Μαυρομμάτη, συμμετέχουν στην έκθεση «Η Τέχνη της Λειτουργικότητας: Μια Διεπιστημονική Έκθεση Σχεδιαστών», η οποία θα φιλοξενείται στο Lellos Art Point στη Λεμεσό.
Η έκθεση έχει ως στόχο να «παντρέψει» διάφορους τομείς του σχεδιασμού με μεθοδευμένο τρόπο, να δημιουργήσει συνομιλίες μεταξύ των κλάδων και, φυσικά, μεταξύ των ίδιων των σχεδιαστών, και με αυτόν τον τρόπο να εμπνεύσει και να δημιουργήσει ευκαιρίες για πιθανές συνεργασίες.
Οι συμμετέχοντες σχεδιαστές προσεγγίζουν τα υλικά και τις τεχνικές με καινοτόμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αισθητική, αλλά και την εργονομία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Υιοθετώντας την εν λόγω προσέγγιση, εξετάζουν την ιδέα του σχεδιασμού ως την τέχνη της λειτουργικότητας, βάζοντας έτσι τη δημιουργικότητα στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μας.
Οι ποικίλοι τομείς περιλαμβάνουν: την κλωστοϋφαντουργία, το σχεδιασμό κοσμημάτων, το σχεδιασμό επίπλων, το σχεδιασμό αξεσουάρ για το κεφάλι και τη γραφιστική.
Ο Δημοσθένης Μιχαήλ είναι ένας σχεδιαστής δεν φοβάται να ρισκάρει και να πειραματιστεί με την δουλειά του. Χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά υλικά όπως το συρματόπλεγμα και τη κόλλα σιλικόνης, δημιουργεί headpieces που βρίσκονται στα όρια της τέχνης και του σχεδιασμού. Τα «avant-garde», κομψά κομμάτια του θυμίζουν μοντέρνα γλυπτά με έντονες gothic επιρροές.
Μέσα από τη γραφιστική δουλειά της, η Ιωάννα Κανάρη Παπαδοπούλου βρίσκει έναν τρόπο να μοιραστεί μαζί μας τη δική της αντίληψη για τον κόσμο, ερμηνεύοντας το περιβάλλον γύρω της τεχνολογικά επεξεργάζοντας λεπτομέρειες σε γραμμικά εικονο-γραφήματα, συνδυασμένα με λέξεις, φράσεις, και ποιήματα που την εμπνέουν.
Ο Κλεάνθης Μιχαήλ ξεπερνάει τα σύνορα από την απλή χειροτεχνία στον καλαίσθητο σχεδιασμό, παίρνοντας την τέχνη του «μακραμέ» στο επόμενο στάδιο με τη δημιουργία εκλεπτυσμένων, μοναδικών κομματιών. Κάθε ημι-πολύτιμος λίθος που χρησιμοποιείται, κατέχει μια ιδιαίτερη σχέση με το μέρος του σώματος για το οποίο το εκάστοτε κόσμημα έχει σχεδιαστεί -για παράδειγμα, τα επτά κομμάτια που θα παρουσιαστούν κατευθύνονται προς τα επτά Σημεία Τσάκρα του ανθρωπίνου σώματος.
Τα ραφινάτα, state-of-the-art έπιπλα του Μάριου Χαραλάμπους βασίζονται στην απλή ιδέα του κοψίματος(με laser-cutter), της στρωματοποίησης ή/και της συναρμολόγησης. Ο σχεδιαστής έχει μια ισχυρή τάση προς ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, πρωτοτυπίας, πρακτικότητας και αισθητικής, δημιουργώντας έτσι κομμάτια προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες του κάθε χρήστη.
Την παραδοσιακή κυπριακή τέχνη της υφαντικής (αργαλειός) αναβιώνει η Τζούλια Αστρέου, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική για να δημιουργήσει σύγχρονα σχέδια, μεταξύ αυτών κομμάτια για τον τοίχο, μαξιλάρια, ακόμα και αμπαζούρ. Με τη χρησιμοποίηση ανορθόδοξων υλικών όπως το ζαχαροκάλαμο, το ακατέργαστο μαλλί, το σιζάλ, το σύρμα χαλκού και το πλαστικό(plexiglass), η Τζούλια δίνει στα υφαντά της μια μοντέρνα διάσταση, με ενδιαφέροντα σχήματα, υφές και διαφάνειες.
Εξετάζοντας τα κοσμήματα της Φλώρας Μαυρομμάτη, αισθανόμαστε λες και ψάχνουμε ανάμεσα σε δείγματα βοτανολόγου: μια σειρά από συμπιεσμένα λουλούδια και φύλλα φυλαγμένα μέσα στις πλαστικές θήκες τους. Αυτά που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αφομοιωθεί στη φύση ή απορριφθεί από ανθρώπινη αδιαφορία, η καλλιτέχνης τα συλλέγει με λεπτομέρεια ωσάν ευρήματα παλαιότερης ζωής, είδη υπό εξαφάνιση από τον πλανήτη και από τη μνήμη μας. Ακριβώς όπως και στη φύση, όλα τα κοσμήματα είναι μοναδικά.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 19.30. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο κ. Ευριπίδης Ζαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γραφιστικής Επικοινωνίας, Πρόεδρος του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 27 του μήνα.