«Ηθικά ένοχος» δηλώνει ο «λογιστής» του Άουσβιτς

Ηθικά ένοχος για τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 εβραίων δήλωσε ο Όσκαρ Γκρένινγκ, ο λογιστής του Άουσβιτς, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο δικαστήριο του Λίνεμπουργκ.

 


Article featured image
Article featured image

Εξήντα έξι χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Γκρένινγκ είναι πιθανόν ο τελευταίος στρατιώτης του Γ' Ράιχ που δικάζεται για ναζιστικά εγκλήματα, στην τελευταία πράξη μίας δικαστικής εποποιίας με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.


«Ζητώ συγχώρεση. Έχω μερίδιο της ηθικής ευθύνης, όμως το εάν είμαι ένοχος βάσει του Ποινικού Δικαίου θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς»


Ο Γκρένινγκ, ο οποίος θα γίνει 94 ετών στις 10 Ιουνίου, θα δικαστεί για συνέργεια σε διακεκριμένες δολοφονίες από το δικαστήριο του Λούνεμπουργκ.

Κατηγορείται ότι συνέβαλε στην αποστολή, την άνοιξη του 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε 40 συγκλονιστικές φωτογραφίες από το ΆουσβιτςΜιλώντας κατά την έναρξη της δίκης, ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε ότι είναι «ηθικά» ένοχος για τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 εβραίων στο Αουσβιτς. Ομολόγησε ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μαζικών εκτελέσεων, αρνήθηκε ωστόσο οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στη ναζιστική θηριωδία. «Ζητώ συγχώρεση. Έχω μερίδιο της ηθικής ευθύνης, όμως το εάν είμαι ένοχος βάσει του Ποινικού Δικαίου θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς», δήλωσε απευθυνόμενος στους δικαστές.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών. Εξήντα επτά επιζώντες και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος εκπροσωπούνται από 14 συνηγόρους στη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Η δίκη του, λίγες ημέρες μετά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, είναι η τελευταία προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για ναζιστικά εγκλήματα, αφού οι λίγες τελευταίες δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν στην Γερμανία τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της ηλικίας των υπόπτων.


«Το βλέπω ως αποστολή μου τώρα, στην ηλικία μου, να αντιμετωπίζω αυτά τα πράγματα που έχω ζήσει και να αντιμετωπίσω τους αρνητές του Ολοκαυτώματος που ισχυρίζονται ότι δεν συνέβη ποτέ. Είδα τα κρεματόρια, είδα τους φούρνους»


Ο Όσκαρ Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1942. Ο Γκρένινγκ ορκίζεται ότι δεν έχει δώσει ποτέ «ούτε ένα χαστούκι» σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, το κατηγορητήριο δεν τού προσάπτει καμία άμεση βιαιοπραγία, ωστόσο τον τοποθετεί στην αλυσίδα του μηχανισμού εξόντωσης.

Κατηγορείται ότι άρπαζε τα χρήματα των εκτοπισμένων για να τα στείλει στο Βερολίνο και ότι παρέστη τουλάχιστον μία φορά στη διαδικασία της επιλογής στην είσοδο του στρατοπέδου για τον διαχωρισμό όσων ήσαν ικανοί προς εργασία και όσων προορίζονταν για άμεση εξόντωση.

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ βρέθηκε στο προσκήνιο το 2005 όταν εμφανίσθηκε στο ντοκιμαντέρ του BBC «Άουσβιτς: Οι Ναζί και η Τελική Λύση», στο οποίο περιέγραφε πως το γεγονός ότι ήλθε αντιμέτωπος με αρνητές του Ολοκαυτώματος τον οδήγησε να μιλήσει.

«Το βλέπω ως αποστολή μου τώρα, στην ηλικία μου, να αντιμετωπίζω αυτά τα πράγματα που έχω ζήσει και να αντιμετωπίσω τους αρνητές του Ολοκαυτώματος που ισχυρίζονται ότι δεν συνέβη ποτέ. Είδα τα κρεματόρια, είδα τους φούρνους».

Ωστόσο, την ίδια χρονιά, ο Γκρένινγκ αρνήθηκε την ενοχή του λέγοντας στο περιοδικό Der Spiegel: «Συνεργός θα ήταν υπερβολικό για μένα. Θα περιέγραφα τον ρόλο μου ως ένα μικρό δόντι στα γρανάζια. Αν αυτό το ονομάζετε ενοχή, τότε είμαι ένοχος, αλλά όχι εκουσίως. Από νομικής απόψεως, είμαι αθώος».


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ