Liberland: χιλιάδες αιτήσεις ιθαγένειας στο νέο κράτος της Ευρώπης

Τη δική του χώρα ισχυρίζεται ότι ίδρυσε ένα Τσέχος πολιτικός, σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σύνορα της Σερβίας και της Κροατίας, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν ανήκει σε καμία από τις δύο χώρες.

 


Article featured image
Article featured image

Ο λόγος για τον 31χρονο Βιτ Γέντλιτσκα, μέλος του συντηρητικού κόμματος Ελεύθεροι Πολίτες.

Ο Γέντλιτσκα αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος αυτού του μικρού κομματιού γης που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, το οποίο πιθανότατα ξεχάστηκε όταν η βαλκανική χερσόνησος, χωρίστηκε σε νέες χώρες μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

Όπως υποστηρίζει, το διεθνές δίκαιο του επιτρέπει να πάρει τον έλεγχο αυτής της όπως όλα δείχνουν «αδιεκδίκητης» περιοχής. Η ιδέα, υποστηρίζει, προέκυψε από την επιθυμία του να ζήσει σε μία χώρα όπου οι τίμιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ευημερήσουν με ελάχιστη έως καμία παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν ακόμα φορολογικό παράδεισο. Χρειαζόμαστε ένα μέρος όπου ο κόσμος να μπορεί να ευημερήσει» δήλωσε ο 31χρονος πολιτικός στο Fox News.

«Προσπάθησα σκληρά να πείσω τους πολιτικούς ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερους μισθούς. Ότι χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες. Όλοι οι αντίπαλοι μου είπαν ‘πρέπει να κάνεις το δικό σου κράτος για να αποδείξεις τις ιδέες σου περί ελευθερίας’ κι αυτό έκανα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά από έρευνα, λοιπόν,  σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «κενές ανθρώπων», ανακάλυψε ένα κομμάτι γης 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στα σύνορα της Κροατίας με τη Τσεχία.

Ζήτησε την άδεια του μοναδικού κατοίκου της περιοχής και αφού την πήρε, κήρυξε τον σχηματισμό της χώρας, η οποία, αν αναγνωριστεί επισήμως, θα είναι το τρίτο μικρότερο κράτος στον κόσμο μετά το Βατικανό.

Το σύνθημα της νέας χώρας που ονομάζεται Λίμπερλαντ, είναι «Ζήσε και Άσε να Ζήσουν», ενώ όπως ισχυρίζεται ο Γέντλιτσκα, έχει ήδη συγκεντρώσει ήδη 250.000 αιτήσεις ιθαγένειας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ