Αυτό κρατούσε η Αφροδίτη της Μήλου;

«Είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες γυναικείες απεικονίσεις στην ιστορία της Τέχνης, αλλά κάθε φορά που κανείς κοιτά την πανέμορφη Αφροδίτη της Μήλου απορεί: ‘Τι μπορεί να έκανε με τα χέρια της’», γράφει ο Independent αναφερόμενος στο υπέροχο άγαλμα που ανακαλύφθηκε στη Μήλο και εκτίθεται στο Λούβρο.

 


Article featured image
Article featured image

Το υπέρλαμπρο δείγμα γλυπτικής (τέλη 2ου αι.) που το θαυμάζουν εκατομμύρια επισκέπτες είναι μια πραγματική σπαζοκεφαλιά για τους αρχαιολόγους.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες και σενάρια για το τι πραγματικά κρατούσε με τα σπασμένα χέρια της η θεά Αφροδίτη.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Πόστρελ και ο καλλιτέχνης τρισδιάστατων αποτυπώσεων Κόσμο Βένμαν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η Αφροδίτη της Μήλου έκλωθε.

«Είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Κοιτά με γαλήνιο βλέμμα κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Κάτι κρατούσε με τα δύο της κομμένα άκρα. Πιστεύουμε ότι κρατούσε μια ρόκα με μαλλί στο υψωμένο αριστερό της ώμο, ενώ με το δεξί της χέρι οδηγούσε το νήμα στο αδράχτι που κρέμονταν μπροστά της», λέει η κ. Πόστρελ και εξηγεί ότι είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται με τις γυναίκες που πρόσφεραν ερωτικές υπηρεσίες στην αρχαία Ελλάδα. «Πολλές γυναίκες σε αυτό το επάγγελμα έκλωθαν νήμα ενόσω περίμεναν τον επόμενο πελάτη. Είναι μια εικόνα που συναντάται σε πολλά αγγεία».

Άλλοι κριτικοί Τέχνης έχουν φανταστεί την Αφροδίτη της Μήλου να κρατά έναν καθρέφτη, ή ένα μήλο ακόμα και να νανουρίζει ένα μωρό.


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ