Μπαμπινιώτης και Νανόπουλος συζητάνε μεταξύ τους και με το κοινό στο Πανεπιστήμιο Frederick

Κόσμος-νους-γλώσσα.

 


Article featured image
Article featured image

Μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και διανοητές θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος».

 

Κόσμος: κατά τους αρχαίους Έλληνες το κόσμημα, το σύμπαν, η τάξη των πραγμάτων.

Νους: η διάνοια, η σκέψη, η δυνατότητα κατά-νόησης του Κόσμου.

Γλώσσα: ο επικοινωνιακός κώδικας στην ανθρώπινη επικοινωνία.Το γλωσσικό μας σύμπαν, που άξια κομίζει ο διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μπει σε διάλογο με το αντίστοιχο σύμπαν της Φυσικής και της Θεωρίας του Παντός που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δύο φορές υποψήφιος για Νόμπελ, Καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος.

 Στοχασμοί και αναστοχασμοί, πάνω σε θεμελιώδη οντολογικά ζητήματα, από δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής σκέψης.

Οι δύο επιστήμονες στοχαστές, έχοντας υπογράψει μαζί το βιβλίο «Από την Κοσμογονία στη Γλωσσογονία», μία γραπτή «συν-συζήτηση» όπως οι ίδιοι ονόμασαν αυτό το πόνημα, διερευνούν τα μονοπάτια της Ολιστικής Θεώρησης.

Ψηλαφούν τις περιοχές στις οποίες η φιλοσοφία, η σκέψη και η γλώσσα, ζευγαρώνουν με τον φυσικό κόσμο και τους νόμους του, τα «ελάχιστα συστατικά» όπως τα κβάντα και τα ποζιτρόνια και αναζητούν ακόμα και την ίδια την εξέλιξη του σύμπαντος. Ή ακόμα και των πολλαπλών συμπάντων όπως αναφέρει ο κος Νανόπουλος.

Με άλλα λόγια, ενώνουν κατά κάποιο τρόπο τα μεγάλα ζητήματα των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη γλώσσα.

Αυτό που προκύπτει, είναι το συνεχές της γνώσης, ο τρόπος με τον οποίο φαινομενικά διαφορετικοί χώροι συμπληρώνονται και εναρμονίζονται.

Τη σημαντική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Φρειδερίκου, ενώ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής θα απευθύνει χαιρετισμό.

Θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

 

Φωτογραφία Δημήτρη Νανόπουλου: περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας (Αύγουστος 2003)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ