Ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Κύπρο είναι υπερτασικός

Εκατοντάδες πολίτες από όλες τις πόλεις της Κύπρου ενημερώθηκαν για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, στο πλαίσιο Εκστρατείας Διαφώτισης που ανέλαβε η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, με στόχο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, την Παρασκευή 15 Μαΐου και το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβληθεί σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης Φίλιππο Στυλιανού, η υπέρταση αποτελεί «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς όπως είπε, δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα.

Πρόσθεσε ότι υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ στην Κύπρο ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπερτασικός.

Το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς ένας στους δυο παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με στοιχεία, πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου, από αρτηριακή πίεση πάσχει περίπου το 25% του κυπριακού πληθυσμού, δηλαδή γύρω στις 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι υπερτασικοί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση, ενώ 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γιατροί μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί η υπέρταση είναι με την μέτρηση της πίεσης, ενώ το δεύτερο βήμα είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της.

Αυτή επιτυγχάνεται με την υγιεινή ζωή, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του στρες και διακοπή του καπνίσματος, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ