Ο George Soros μιλά για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι ορατός και αυτό θα εξαρτηθεί  κυρίως από την εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος.

 


Article featured image
Article featured image

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Σόρος εξέφρασε την άποψη πως πολλά θα εξαρτηθούν από την «υγεία» της κινεζικής οικονομίας. Εάν οι προσπάθειές της για μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές σε μια οικονομία που «πατάει» στην εσωτερική αγορά δεν πάνε καλά, τότε, εκτίμησε, οι ηγέτες της Κίνας θα μπορούσαν να επιδιώξουν μια εξωτερική σύγκρουση για να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα και να παραμείνουν στην εξουσία.

«Εάν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και ενός στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε σε χείλος ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» είπε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σε Ρωσία και Κίνα σημειώνουν αυξήσεις.

Για την αποφυγή αυτού του σεναρίου, ο Σόρος κάλεσε τις ΗΠΑ να προβούν σε μια «μεγάλη παραχώρηση» και να επιτρέψουν στο νόμισμα της Κίνας να μπει στο «κλαμπ» των νομισμάτων του ΔΝΤ.

Αυτό θα καθιστούσε το γουάν πιθανό αντίπαλο του δολαρίου όσον αφορά στην κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες συναλλαγές. Από πλευράς της, η Κίνα θα έπρεπε να προβεί σε αντίστοιχες υποχωρήσεις όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.

Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο – όσο δύσκολο και αν είναι- ανέφερε ο Σόρος, υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής και στρατιωτικής σύμπλευσης μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, κάτι που θα καθιστούσε μεγαλύτερο τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ