Λευκωσία: Βασίλισσα της Υπερηφάνειας για ένα τριήμερο

Της Ιωάννας Κωνσταντίνου


Article featured image
Article featured image

Αν δεν έχεις ζήσει τη Λευκωσία τον Δεκαπενταύγουστο ή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μπορείς να αλλάξεις σελίδα γιατί δεν πρόκειται να καταλάβεις τι εννοώ.

 

Είναι εκείνες οι  στιγμές που, όπως όλα τα ωραία πράγματα, διαρκούν πολύ λίγο και που νομίζεις πως η καλή νεράιδα του παραμυθιού έχει ακουμπήσει με το ραβδάκι της την πόλη και την έχει μεταφορτώσει σε πριγκίπισσα (μαζί της κι εσένα που δεν την εγκατέλειψες). Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής έχουν αδειάσει οι δρόμοι λες και έχουμε δεχτεί εισβολή από τον Άρη και όλοι τρέχουν όπως-όπως να σωθούν κοντά στη θάλασσα. Μικροί, μεγάλοι, γιαγιάδες, παππούδες, φουκούδες, αντίσκηνα και φουσκωτά μετακομίζουν στις παραλίες και μας αφήνουν στην ησυχία μας, έστω και για λίγο. Οι λίγοι (κι εκλεκτοί) που απολαμβάνουμε την άδεια πόλη μας φοράμε την πιο ανάλαφρη καλοκαιρινή μας διάθεση και χαιρόμαστε όσα προσφέρει η Λευκωσία εκείνες τις μέρες, η οποία φροντίζει να μας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο.


Έχουν αδειάσει οι δρόμοι λες και έχουμε δεχτεί εισβολή από τον Άρη και όλοι τρέχουν όπως-όπως να σωθούν κοντά στη θάλασσα. 


Φέτος, κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ξεκινά του Φεστιβάλ του Pride και τα παιδιά της Accept φαίνεται πως μας σκέφτηκαν και θα μας παραχαϊδέψουν!

Η γιορτή αρχίζει από την Παρασκευή 29 Μαΐου με την έκθεση NOTIFICATIONS, που φιλοξενεί έργα μερικών από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της χώρας μας: από τον Φάνο Κυριάκου και τον Άγγελο Μακρίδη, μέχρι τον Παναγιώτη Μιχαήλ και τον Σωκράτη Σωκράτους, τον Πόλυ Πεσλίκα και τη Ναταλί Γιαξή, είκοσι καλλιτέχνες έχουν παραχωρήσει τα έργα τους και μεγάλο μέρος από τα κέρδη των πωλήσεών τους, στο Pride. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Space (Πρώην Vinyl), σε επιμέλεια του Χρήστου Κυριακίδη κι εμείς θα είμαστε εκεί για να δούμε (και ίσως να αγοράσουμε) τα έργα, να συναντήσουμε τους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ευχάριστες φατσούλες της Λευκωσίας που πάντα κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτά τα events.

Λίγο αργότερα θα περπατήσουμε στο Δημοτικό Κήπο της πόλης, δίπλα στη Βουλή, για να δούμε την ταινία που επέλεξε ο Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής του Κέντρου Τεχνών και Πρόεδρος του ΘΟΚ. Θα απλώσουμε την κουβερτούλα που φέραμε απ' το σπίτι στο γρασίδι, θα πιούμε τις μπύρες μας και θα ευχαριστηθούμε το Querelle του Fassbinder, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό σε ένα από τους πιο όμορφους και παραγνωρισμένους χώρους της πρωτεύουσας. Η Λευκωσία δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη παράδοση στα θερινά σινεμά και η ιδέα να ξεκινήσει το καλοκαίρι μας με προβολές στο γρασίδι είναι ότι καλύτερο ακούσαμε φέτος. Πόσο μάλλον όταν οι ταινίες είναι και επιλεγμένες από ανθρώπους της Τέχνης.

 



 

Το Σάββατο αρχίζει με τη 15λεπτη Φινλανδική ταινία Tahtoisin Pystya Kertomaan (I wish I could tell) και συνεχίζει με το Γαλλικό Noor, ένα βραβευμένο βιογραφικό φιλμ με ήρωα τον Noor (που τον υποδύεται ο πραγματικός Noor), ένα αγόρι από το Πακιστάν που μεγάλωσε ανάμεσα στην κοινότητα των Τρανς ως καστράτο και αποφασίζει να ξαναγίνει άνδρας και να βρει τη γυναίκα που θα τον αποδεχτεί ακριβώς όπως είναι.

Το βράδυ της Κυριακής προβλέπεται άκρως ενδιαφέρον, υπό την επιμέλεια του γνωστού visual artist Λεόντιου Τουμπουρή, που προτείνει το The Dog, ένα πορτρέτο-ντοκιμαντέρ για τον  John Wojtowicz, ο οποίος προσπάθησε να ληστέψει μια τράπεζα για να βοηθήσει οικονομικά το σύντροφό του να κάνει εγχείριση διόρθωσης φύλου. Η ιστορία του ήταν η έμπνευση για τη γνωστή ταινία Dog Day Afternoon, με τον Al Pacino. Συνεχίζοντας σε παρόμοιο μοτίβο, η δεύτερη ταινία που προτείνει ο Τουμπουρής είναι η πολυσυζητημένη Interior.Leather.Bar. που παρακολουθεί τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ταινίας, James Franco και Travis Mathews, να προσπαθούν να φανταστούν τι περιλάμβαναν τα περιβόητα 40 λεπτά, ακατάλληλα για ανηλίκους, που κόπηκαν και χάθηκαν από την καλτ ταινία του Al Pacino, Cruising, η οποία παρακολουθούσε ένα δολοφόνο που έψαχνε τη λεία του στους γκέι κύκλους της Νέας Υόρκης.

Η ταινία ακολουθεί τη διαδικασία της σκέψης των δημιουργών που αναλαμβάνουν μια τέτοια θεματολογία και πραγματεύεται την ελευθερία της έκφρασης, το επίπεδο της άνεσης που έχουν οι καλλιτέχνες ή και τη δυσφορία που τους προκαλεί η θεματολογία, τη σύγκρουση μεταξύ ελευθερίας και λογοκρισίας και τον τρόπο που η κινηματογραφική προσέγγιση της ΛΟΑΤΙ θεματολογίας έχει αλλάξει από την εποχή του Cruising.

 



Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, αφού διασκεδάσουμε φτιάχνοντας πλακάτ με συνθήματα για το Pride στον χώρο του κήπου, θα κλείσουμε το κινηματογραφικό σερί με την κωμωδία Pride, η οποία προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ των Καννών, ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA και έχει κερδίσει τα καλύτερα σχόλια από κριτικούς και κοινό.

 



Καθόλου άσχημα για ένα ήσυχο τριήμερο στην πόλη, έτσι δεν είναι; Κι αν οι βραδιές κάτω από τα αστέρια σου ανοίξουν την όρεξη και γι' άλλες περιπέτειες, η γύρω περιοχή διαθέτει μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ της πόλης για να συνεχίσεις τη βόλτα σου με τα πόδια.

Πίστεψέ μας, η Λευκωσία τα τριήμερα είναι μαγική! Απλώς πρέπει να το ανακαλύψεις.

 

Πληροφορίες

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2015 αρχίζει στις 28 Μαϊου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου με την Πορεία Υπερηφάνειας. Η είσοδος στις «Θερινές Προβολές ΛΟΑΤΙ Κινηματογράφου στο Γρασίδι» ανέρχεται στα €3 (δωρεάν για τα πλήρη μέλη της Accept).

*Οι προβολές δεν προσφέρουν καθίσματα γι' αυτό φέρε μαζί σου ένα μαξιλαράκι ή μια κουβερτούλα για πικνίκ από το σπίτι σου. Κατά τη διάρκεια των προβολών θα πωλούνται ποτά και σνακς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ