Και μετά το Φεστιβάλ Νέων… πάμε Συνεδριακό

«Μα να μας δώσει μόνο 10 η Ελλάδα; Εν αντρέπουνται…».

 


Article featured image
Article featured image

Τώρα, ποιος θα ‘πρεπε να ντρέπεται δεν ξέρω. Αυτοί που μας έδωσαν 10 ή εμείς που, αν εξαιρέσεις το δεκάρι, πήραμε μόνο 1 βαθμό. Αν κάποτε σταματήσουμε αυτές τις μεταξύ μας αλλαξοκωλίες, ενδεχομένως να αρχίσουν και οι άλλοι να μας βλέπουν πιο σοβαρά. Να ‘χαμε να λέγαμε…

Τη σοβαρή αυτή συζήτηση την κάναμε χθες Κυριακή, γύρω στις 17.30, κατηφορίζοντας στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

Κι ενώ ξέραμε πως χθες είχε «μάππες» (οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένες για Σάββατο και τελευταία στιγμή μεταφέρθηκαν Κυριακή), ενώ έκανε opening το Guaba, ενώ έπαιζαν οι Imam Baildi στο Ammos, ενώ… ενώ…, παρόλα αυτά ο κόσμος πήγε μαζικά στο Φεστιβάλ Νέων.

Δεν θα ξεκινήσω να λέω πόσο ωραία ήταν στον Κήπο ή τι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και να δούμε εκεί. Όσοι πήγαν, ξέρουν! [Πάρτε μια γεύση ΕΔΩ, μέσω κάποιων φωτογραφιών]

Θα εστιάσω όμως στη γενική εντύπωση και στα μηνύματα που βγαίνουν μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης:

Πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη είναι πως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου έχει διάθεση να γίνει πιο εξωστρεφής. Το γεγονός ότι εμπιστεύτηκε τη διοργάνωση στους ABR (Alternative Brains Rule), με ότι συνεπάγεται αυτή η απόφαση, σίγουρα ήταν μια παράμετρος που έπεισε πολύ κόσμο να πάει ως τον Κήπο το απόγευμα της Κυριακής. Ξέροντας τον κόσμο που πάει σε φεστιβάλ τύπου Afro Banana Republic, Φέγγαρος, Ξαρκής, Windcraft Music Festival κλπ, πολλοί από αυτούς ήταν εκεί την Κυριακή -και σίγουρα είναι κόσμος που υπό άλλες συνθήκες ίσως και να μην πήγαινε. Το «ισχύς εν τη ενώσει» λοιπόν έφερε αποτελέσματα! Άλλωστε, εκ του αποτελέσματος πάντα φαίνεται αν κάτι είναι επιτυχημένο και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

 




 

Φεστιβάλ Νέων @ Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας #belua #cityfreepress #youthfestcy

A photo posted by City Free Press (@cityfreepress) on




Από την εμφάνιση των Belua στο stage του Φεστιβάλ





Παρά τους αρνητικούς οιωνούς που ανέφερα στην αρχή («μάππες» κλπ), οι νέοι πήγαν στο Φεστιβάλ Νέων. Προσωπική μου άποψη είναι πως οι νέοι άρχισαν να εκτιμούν περισσότερο τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Οι νέοι άρχισαν να συνειδητοποιούν πως έχουν πολλά να κερδίσουν μέσα από τα διάφορα προγράμματα και τις δράσεις του Οργανισμού.

Διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Νέων, με τη συμμετοχή και τη συμβολή ανοικτόμυαλων ανθρώπων στην παραγωγή αλλά και στη διεκπεραίωσή τους, τόσο εκ των έσω όσο και εξωτερικών συνεργατών, σίγουρα και πέραν πάσης αμφιβολίας σε βοηθούν να επικοινωνήσεις το εκάστοτε μήνυμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μετά το Φεστιβάλ, μένει τώρα να δώσουμε μαζικό «παρών» και στη Σύνοδο Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 26 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο, αφού, για πρώτη φορά στην Κύπρο, θα καταρτιστεί μια Εθνική Στρατηγική για τη νεολαία.

Όσο ξένη κι αν είναι στα δικά μας αυτιά η λέξη «σύνοδος» ή όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται το «εθνική στρατηγική», αυτό που θα γίνει στο Συνεδριακό δεν θα είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εκφράσουμε σκέψεις, απόψεις και προσδοκίες αλλά και να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Το δικό μας μέλλον.

Κι αν έστω κάποιοι από εμάς συνεχίζουμε να έχουμε την εντύπωση ότι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου εκπέμπει σε διαφορετικά μήκη κύματος από τα δικά μας, ο ίδιος επικεφαλής του οργανισμού, ο πρόεδρος Παναγιώτης Σεντώνας, έρχεται με μια δήλωσή του να μας διαψεύσει, επισημαίνοντας το μέγα πρόβλημά μας αναφορικά με τους νέους.

«Οι νέοι της Κύπρου από πλευράς γνώσεων, ικανοτήτων, ταλέντων δεν υστερούν σε τίποτα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αν σε κάτι υστερούμε αυτό είναι το ευρύτερο περιβάλλον που αυτή η κοινωνία διαμόρφωσε για τους νέους της. Διάβαζα πρόσφατα μια δήλωση του εξαίρετου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος ανέφερε: “Ξέρετε, ακούω συχνά ότι ‘ο Έλληνας πετυχαίνει μόνο στο εξωτερικό’ και το θεωρώ άδικο. Ο Έλληνας ή ο οποιοσδήποτε πετυχαίνει όταν πάει σε ένα μέρος που του παρέχει τις συνθήκες να εξελιχθεί”. Εδώ βρίσκεται η ουσία, εδώ και το μεγάλο στοίχημα: πώς δημιουργούμε τις συνθήκες στον τόπο μας για να μπορέσουν οι νέοι να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν». [Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Σεντώνα]

Οπότε, ναι, αύριο Τρίτη αξίζει τον κόπο να είμαστε εκεί, στη Σύνοδο Νεολαίας!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ