Ζυρίχη: Συλλήψεις μελών της FIFA από το FBI

Σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA στη Ζυρίχη, προχώρησε το FBI σε συνεργασία με την Αστυνομία της Ελβετίας.

 


Article featured image
Article featured image

Οι κατηγορίες αφορούν εκβιασμό, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των «New York Times» σε αστυνομική επιχείρηση (10 άτομα με πολιτικά) που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης όπου είχαν καταλύσει τα μέλη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό, συνελήφθησαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (νυν και πρώην) με τις «βαριές» κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη της FIFA, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου, ώστε να εκδοθούν οι συλληφθέντες στις ΗΠΑ.

 



 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον Σεπ Μπλάτερ ενόψει των προσεχών εκλογών για την προεδρία της FIFA, όπου και θα διεκδικήσει για τη 5η φορά την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στην παρακάτω φωτογραφία ο ρεπόρτερ των NYT έχει αποθανατίσει τα μέλη της αστυνομίας της Ελβετίας που παίρνουν κλειδιά από τα δωμάτια των μελών της FIFA.

 





Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», θα γίνουν έως και 12 συλλήψεις κορυφαίων παραγόντων, ενώ αναμένεται να υπάρξει και έφοδος στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη. Στελέχη από τις 209 ομοσπονδίες-μέλη που αποτελούν τη FIFA έχουν μεταβεί στη Ζυρίχη για το ετήσιο συνέδριο, όπου και θα λάβει χώρα η εκλογή του νέο προέδρου. με τον Ζεπ Μπλάτερ να αναμένεται να εκλεγεί για 5η συναπτή θητεία την προεδρία της οργάνωσης.

Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τις αναθέσεις Μουντιάλ, αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.

Η FIFA προκάλεσε την έκπληξη του ποδοσφαιρικού κόσμου το 2010, όταν αποφάσισε να αναθέσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που συμμετείχαν στην επίμαχη ψηφοφορία έχουν έκτοτε παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.

Και από τότε ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση του FBI με έρευνα ετών και φτάσαμε στο σημείο των συλλήψεων, όπου αναμένεται να φτάσει στον αριθμό των 14 με τον Μπλάτερ εκτός λίστας.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ