Φίδια και κουφάδες [βίντεο]

Σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με τα φίδια της Κύπρου και ιδιαιτέρως με τη συναρπαστική κυπριακή έχιδνα, κοινώς γνωστή ως φίνα.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τη θανάτωση τούτης της φίνας, και τις αντιδράσεις που προκάλεσε από ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντιστές, πήραμε ένα πρωί τα βουνά προς την ανατολική πλευρά του Τροόδους, με προορισμό το χωριό Οδού, από όπου είχε κυκλοφορήσει στο ίντερνετ η σοκαριστική φωτογραφία που απεικόνιζε την ασύλληπτα τεράστια νεκρή φίνα.

Στο καφενείο του ορεινού χωριού μιλήσαμε με τον κοινοτάρχη και με μερικούς συγχωριανούς του, οι οποίοι μας ομολόγησαν πως «τις κουφάδες τις σκοτώνουν, γιατί είναι επικίνδυνες και έτσι πρέπει».

Στο χωριό, μας λένε on camera, αντιμετωπίζουν συχνά περιστατικά από αιφνίδιες εμφανίσεις φίνας και δεν έχουν άλλη επιλογή από να τις θανατώνουν.       

«Οι περιβαλλοντολόγοι από τα γραφεία και τα σπίτια τους στην πόλη μπορούν εύκολα να μιλήσουν για την ανάγκη προστασίας τους» υποστηρίζουν.

Τα φίδια είναι εξαιρετικά σημαντικά για το οικοσύστημά μας και ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που επιτελούν είναι ο έλεγχος του πληθυσμού της ποντίκας, ανταπαντά στο βίντεο μας ο Αντιπρόεδρος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου και Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Σάββας Ζώτος.

 



ΕΠΙΠΛΕΟΝ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ 8 ΦΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Ενδελεχώς ενημερωμένος για τα πάντα που αφορούν στα φίδια που έχουμε στο νησί μας και κάτοχος διδακτορικού στο θέμα, o Δρ. Ζώτος, ο οποίος να αναφέρουμε πως έχει για χρόνια διατελέσει και Πρόεδρος των Φίλων της Γης, μας μιλά περιεκτικά και με ευφράδεια για τα είδη φιδιών που έχουμε στην Κύπρο και για το κατά πόσο πράγματι αποτελούν απειλή.

 



Συναντήσαμε, ακόμη, τον μοναδικό Μενέλαο Παπαγιώργη, ο οποίος από την παιδική του ηλικία έχει αναπτύξει μια θαυμαστά ενδιαφέρουσα σχέση και εξοικείωση με τα πρωτόγονα αυτά πλάσματα, που «κουβαλούν μαζί τους ένα τεράστιο συμβολισμό, όχι μόνο αρνητικό αλλά και θετικό».

Συνδυάζοντας παιδεία, καλλιέργεια και εμπειρία, ο απόφοιτος φυσικής και φωτογραφίας, Μενέλαος, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στην ύπαιθρο γύρω από το Κελλάκι, μας μιλά για τα όμορφα και σαγηνευτικά στοιχεία των φιδιών, τα οποία «ένας άνθρωπος με μια οπτική αντίληψη και μια άλφα αισθητική» δεν μπορεί να αγνοήσει.

 



Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στη φίνα, τόσο ο Σάββας όσο και ο Μενέλαος, πιστεύουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις σκοτώνουμε, αφού εκτός από την ανάγκη προστασίας του είδους, είναι πολύ σπάνιο να τις συναντήσουμε και με ελάχιστη συνείδηση εκ μέρους μας μπορούμε να αποφύγουμε πιθανό δάγκωμα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ