«Στο προεδρικό παλάτι δεν κάνω την ανάγκη μου σε χρυσές τουαλέτες» λέει ο Ερντογάν

Για όνομα του Θεού (ή του Αλλάχ στην προκειμένη περίπτωση). Είναι δυνατόν να προσάπτουν στον Ταγίπ Ερνογάν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, κατηγορίες ότι δήθεν είναι μεγαλομανής; Τι έκανε στο κάτω-κάτω ο άνθρωπος; Επειδή πήρε τη γη που αγόρασε ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ για να φτιάξει αγρόκτημα και έφτιαξε ένα παλάτι των 200.000 τετραγωνικών μέτρων και των 1000 δωματίων; Σιγά το πράμα.

 


Article featured image
Article featured image

Ενοχλημένος μάλιστα από τις κατηγορίες δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρει έστω και ένα χρυσό κάθισμα λεκάνης μέσα στους αναρίθμητους χώρους του νέου του προεδρικού παλατιού.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Ερντογάν για υπερβολική σπατάλη κατά τις προεκλογικές του ομιλίες εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

«Κύριοι στην Άγκυρα, παλάτια κτίστηκαν για εσάς, αεροπλάνα και αυτοκίνητα Μερσέντες αγοράστηκαν, χρυσά καθίσματα αγοράστηκαν, έτσι χρησιμοποιείτε την τουαλέτα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Σμύρνη το Σάββατο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετακόμισε στο νέο αμφιλεγόμενο παλάτι του των... 1.000 δωματίων μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, προκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

«Τον προσκαλώ να έρθει παρακαλώ και να περιηγηθεί. Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να βρει έστω κι ένα τέτοιο χρυσό κάθισμα λεκάνης σε κάποια από τις τουαλέτες», δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρων, το νέο προεδρικό μέγαρο που ονομάστηκε Ak Saray (Λευκό Παλάτι), οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια έκταση την οποία είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Προηγούμενοι επικεφαλής του τουρκικού κράτους διέμεναν σε λιγότερο πολυτελή μέγαρα, αλλά η κίνηση του Ερντογάν να μετακομίσει εκεί εντάσσεται στο όραμά του για τη «Νέα Τουρκία», όπως την αποκάλεσε, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Ερντογάν επιθυμεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε πριν από πάνω από μία δεκαετία, να εξασφαλίσει μία αρκετά ισχυρή πλειοψηφία στις 7 Ιουνίου για να αλλάξει το Σύνταγμα ανεμπόδιστα, κάτι που όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυσκολευτεί να πράξει.


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ