Όλα όσα έγιναν στο Red Bull X-Fighters της Αθήνας [βίντεο]

Με μια συναρπαστική τιτανομαχία μεταξύ του φορμαρισμένου Clinton Moore από την Αυστραλία και του αγαπημένου του ελληνικού κοινού, του Γάλλου, Tom Pagès κορυφώθηκε ο τελικός του Red Bull X-Fighters της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή στο Λατομείο Μαρμάρου Διονύσου.

 


Article featured image
Article featured image

Τελικά, ο Αυστραλός αναβάτης είχε τον τελευταίο λόγο παίρνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα στην πρόκριση για τον φετινό παγκόσμιο τίτλο.   

Ο Αυστραλός Clinton Moore εγκαθίδρυσε τη θέση του στο πάνθεο του FMX με μια εκπληκτική δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο Red Bull X-Fighters World Tour που έγινε στο Λατομείο Μαρμάρου Διονύσου, που σείστηκε από τους 10.000 εκστασιασμένους fan που παρακολούθησαν το αγώνα από κοντά. Μετά την νίκη-έκπληξη στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Μεξικό, ο Moore απέδειξε πως είναι άξιος διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου, παρουσιάζοντας εκπληκτικά τρικ. Ξεπέρασε έτσι το φαβορί, το Γάλλο Thomas Pagès και τον Αυστραλό Rob Adelberg, και ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου, παρόλο που ο Pagès παρουσίασε στην Αθήνα ακόμα ένα νέο τρικ!

Η πίστα που κατασκευάστηκε μέσα στο ενεργό λατομείο και το οποίο διαχειρίζεται η Dionyssomarble, εκτεινόταν σε 3 από τα 12 επίπεδα μέσα στο τεράστιο ενεργό λατομείο με άνοιγμα 350 επί 230 μέτρα και βάθος 80 μέτρα. Είναι η πρώτη φορά που μια πίστα FMX κατασκευάζεται σε διαφορετικά επίπεδα, με το καθένα να έχει ύψος μέχρι και 7 μέτρα.

Μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, το γεμάτο χώμα και σκόνη λατομείο μετατράπηκε σε μια τέλεια πίστα FMX, διαθέτοντας συνολικά 11 Άλματα, 3 Kickers, 3 Super Kickers, 2 Dirt Jumps και 3 Quarter Pipes. Χρειάστηκαν πάνω από 600 φορτηγά χώμα και 600 προβολείς με 4 χιλιόμετρα καλωδίων, σε ένα βάθρο πλάτους 350 μέτρων επί 230 μέτρα και βάθους 80 μέτρων.

 



Από τον προκριματικό είχε φανεί πως κανείς δεν είχε περισσότερους ή μεγαλύτερους άσους στο μανίκι του, από τους δύο finalists, Moore και Pagès. Ο Γάλλος αστέρας, που ανέβασε τα όρια του αθλήματος σε νέα επίπεδα κάνοντας πέρσι το πρώτο Bikeflip στην ιστορία του FMX, παρουσίασε ακόμα ένα νέο trick, εμπνευσμένο από το ΒΜΧ, το Alley Oop Flair – αλλά ακόμη κι με αυτό, στο γεμάτο flair και flips «οπλοστάσιό» του δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Moore. Ο Αυστραλός φαινόταν γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά βγάζοντας τα δικά του μεγάλα trick, Bundy body varial, 360οs, flairs και άφθονα εκπληκτικά flip variations, και ξεπέρασε εύκολα τον πρώην πρωταθλητή Levi Sherwood και τον Adelberg για να φτάσει στον τελικό.

Εκεί, ο Pagès, έχοντας καταφέρει να φτάσει στον τελικό μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να βγάλει το Alley Oop Flair στον ημιτελικό, είχε ακόμα μια πτώση στην προσπάθειά του να κάνει το Bike flip. Με μερικά εξαιρετικά τεχνικά τρικ ανάμεσα στις πτώσεις, ο Pagès εξακολουθούσε να είναι δύσκολος αντίπαλος. Ο Moore όμως δεν το έβαζε κάτω. Έκανε ένα εξαιρετικό run, συμπεριλαμβάνοντας ένα Volt body varial με προσγείωση χωρίς χέρια για πρώτη φορά, πήρε τη νίκη ξεκάθαρα, με τη συγκατάθεση και των πέντε κριτών. Μιλώντας από το βάθρο, ο Moore ήταν τόσο ανακουφισμένος όσο και χαρούμενος με το αποτέλεσμα. «Νιώθω εξουθενωμένος αλλά πολύ άγχος έχει φύγει από πάνω μου», είπε. «Αυτό το βράδυ μπόρεσα να διαχειριστώ την πίεση και έκανα όλα όσα ήθελα. Αυτή τη στιγμή δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος.

Η νίκη στο Μεξικό ήταν μια μεγάλη έκπληξη, νόμιζα πως απλά ήμουν πολύ τυχερός. Μετά ήρθα στην Αθήνα, με το line-up, πραγματικά πίστεψα πως θα έδινα σκληρή μάχη έστω και για να ανέβω στο βάθρο, αλλά είμαι πάλι στην κορυφή και πετάω το φεγγάρι.»

 



 

Αποτελέσματα: 1. Clinton Moore (AUS), 2. Tom Pagès (FRA), 3. Rob Adelberg (AUS), 4. David Rinaldo (FRA), 5. Josh Sheehan (AUS), 6. Dany Torres (ESP), 7. Adam Jones (USA), 8. Levi Sherwood (NZL), 9. Rémi Bizouard (FRA), 10. Javier Villegas (CHL), 11. Nick Franklin (NZL), 12. Chris Meyer (ESP)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ