«Όπως και το 1974, η Αγία Νάπα μπορεί»

Τη θέση ότι, όπως και μετά την τουρκική εισβολή, έτσι και σήμερα, η Αγία Νάπα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, διατυπώνει σε άρθρο του ο δήμαρχος της τουριστικής, παραθαλάσσιας πόλης Γιάννης Καρούζος.

 


Article featured image
Article featured image

Οι χρυσαφένιες της αμμουδιές και τα τιρκουάζ, λαχταριστά της νερά εκστασιάζουν και μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Σε συνδυασμό με τη ξέφρενη και φθηνή νυχτερινή της ζωή, κάθε χρόνο προσελκύουν τεράστιο όγκο τουριστών που αποζητούν τέτοιου τύπου, χαλαρωτικές διακοπές.

Σε μια εποχή που η Κύπρος διψά για χρήμα, και ο τουρισμός είναι η μόνη σίγουρη πηγή εισοδήματος, πόσο ικανοποιητικές είναι οι ήδη υφιστάμενες κρατικές υποδομές στην Αγία Νάπα; Δεν μπορούν να γίνουν αρκετά περισσότερα;

Όχι μόνο αυτό αλλά η Αγία Νάπα μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας, πιστεύει ο Δήμαρχός της Γιάννης Καρούζος.

 

Διαβάστε αυτούσιο σχετικό άρθρο του:

 

Όπως το 1974 έτσι και σήμερα η Αγία Νάπα, η ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού, μπορεί να συμβάλει κατά πολύ στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η Αγία Νάπα δίκαια αναγνωρίζεται ως η ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού, αφού φιλοξενεί πέραν του 30% των διανυκτερεύσεων των τουριστών με ακόμη πιο υψηλό μερίδιο προς τα συνολικά έσοδα (2,1 δισ) από τον τουρισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε αναγνώρισαν έμπρακτα τη σημασία του τουρισμού και  δεν επένδυσαν καθόλου στη βιομηχανία, που είχε ως επακόλουθο την εγκατάλειψη της Αγίας Νάπας.

Ταυτόχρονα αγνόησαν και τη συστημικότητα της Αγίας Νάπας στον τουρισμό και στην οικονομία της Κύπρου. Είναι γεγονός ότι μία κακή χρονιά στον τουρισμό της Αγία Νάπας έχει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Την ίδια ώρα μια θετική τουριστική χρονιά για την Αγία Νάπα, αποδεδειγμένα από προηγούμενα χρόνια, συμπαρασύρει θετικά όλη την περιοχή καθώς και την οικονομία της χώρας.

Η περιοχή μας είχε εγκαταλειφθεί από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και η ανάπτυξη ερχόταν μόνο με επενδύσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εξαιρετική ξενοδοχειακή βιομηχανία, άλλα δυστυχώς μία μέτρια προς κακή τουριστική βιομηχανία,  ακριβώς λόγω της έλλειψης σημαντικών έργων υποδομής από μέρους του κράτους που θα βελτίωναν την τουριστική εμπειρία και θα δημιουργούσαν επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Λόγω της μοναδικότητας, των ιδιαιτεροτήτων άλλα και της ζήτησης που υπάρχει, η Αγία Νάπα έχει εξαιρετικές προοπτικές τόσο για επέκταση της τουριστικής περιόδου, όσο και για την  αύξηση των διανυκτερεύσεων και επομένως την αύξηση της συνεισφοράς της προς την οικονομία της πατρίδας μας. Με τις σωστές κινήσεις και τα κατάλληλα έργα ανάπτυξης, η  Αγία Νάπα θα μπορέσει  πολύ εύκολα να αυξήσει τη συνεισφορά της προς την οικονομία μας, μέσω των εσόδων από τον τουρισμό κατά €300 με €400εκ ετησίως τουλάχιστον.

Έργα όπως η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μεσαιωνικού μοναστηριού μας και η μετατροπή του σε Αρχαιολογικό Μουσείο, ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο,  η δεύτερη φάση του παραλιακού μετώπου, το θεματικό περιβαλλοντικό πάρκο στο κέντρο, η ανάπλαση του κέντρου,  οι προτάσεις μάς για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στο κέντρο,  η επέκταση του μόλου στο λιμανάκι με τη δυνατότητα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, άλλα και η αναβάθμιση του αθλητικού μας κέντρου, είναι έργα ζωτικής σημασίας τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν.

Η Αγία Νάπα ακριβώς όπως αξιοποιήθηκε αμέσως μετά το 1974 για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μπορεί και σήμερα να αξιοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο. Η οποιαδήποτε κυβερνητική επένδυση θα έχει πολλαπλό και ανταποδοτικό όφελος προς την κυπριακή οικονομία.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του στην επαρχία Αμμοχώστου στις 30/6 και δηλώνουμε παρόντες,  ως ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

 

Γιάννης Καρούσος

Δήμαρχος Αγίας Νάπας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ