Μόνο 1 στους 4 άνδρες έχει καλής ποιότητας σπέρμα

Επιστήμονες, υποστηρίζουν πως οι άντρες υφίστανται δραματική μείωση της γονιμότητάς τους, εξαιτίας των πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

 


Όπως δήλωσε ο Νιλς Γιόργκενσεν, βοηθός καθηγητή στο Rigshospital της Κοπεγχάγης, μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες έχει «καλής ποιότητας» σπέρμα.

Σύμφωνα με τους Times, οι φθαλάτες -χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και βρίσκονται στις κουρτίνες του μπάνιου, στο ταμπλό του αυτοκινήτου και στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των χώρων (π.χ κουβάδες, πλαστικά γάντια, σκούπα, φαράσι κλπ), «εισπνέονται, καταναλώνονται ή απορροφώνται από το δέρμα εγκύων, εμποδίζοντας την παραγωγή τεστοστερόνης σε αρσενικά έμβρυα με αποτέλεσμα τη γέννηση αγοριών με χαμηλής ποιότητας σπέρμα».

Ο Γιόργκενσεν είπε ότι η κοινωνία θα πρέπει «να ανησυχεί έντονα» από αυτές τις έρευνες και συμβούλευσε τις γυναίκες να αποφύγουν τη χρήση καλλυντικών. Προειδοποίησε μάλιστα για τους κινδύνους από τη χρήση αντηλιακών καθώς όπως είπε «ό,τι βάζεις στο δέρμα σου, το απορροφάς».

«Πολλά από αυτά τα χημικά μπορεί να μην είναι βλαβερά από μόνα τους... αλλά είμαστε εκτεθειμένοι σε χιλιάδες χημικά. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε κάποιου είδους προληπτικό μέτρο, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτά στα οποία εκτιθέμεθα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κρις Φλάουερ της «Ένωσης Προϊόντων Κοσμετικής, Αρωμάτων και Ειδών Καλλωπισμού», δήλωσε στην εφημερίδα: «Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι αυστηροί ευρωπαϊκοί νόμοι υπαγορεύουν τα προϊόντα κοσμετικής να είναι ασφαλή. Το να μη χρησιμοποιείς αντηλιακή είναι μία εξωφρενική συμβουλή γιατί γνωρίζουμε τους κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο και είναι φρικτό πράγμα να θεωρείς καλή ιδέα τη αποφυγή χρήσης αντηλιακών προϊόντων».

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ