Πλέξη και αρχιτεκτονική [πειραματικό εργαστήρι στο Ξαρκής]

Επαγγελματίες προσκαλούνται σε εργαστήρι στο Ξαρκής σχεδιασμού παραδοσιακών μεθόδων πλέξης με σημείο αναφοράς την «ταπατζιά».

 


Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ξαρκής θα διεξαχθεί εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής χωρικής εγκατάστασης (site specific installation) από κούνιες. Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές μεθόδοι πλέξης και με συγκεκριμένο σημείο αναφοράς την ταπατζιά, ένα είδος κανίστρου δικτυωτού, το οποίο κρεμόταν από την οροφή του σπιτιού και χρησίμευε ως αρτοθήκη (ψωμοθήκη).

Παράλληλα με τις κούνιες, το επαγγελματικό κομμάτι του εργαστηρίου θα δημιουργήσει και μια συλλογική χωρική εγκατάσταση η οποία θα δράσει σαν «συλλέκτης» αναμνήσεων για το φεστιβάλ Ξαρκής.

Η εγκατάσταση αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες του Ξαρκής για τη γραφική αναπαράσταση των ατομικών και συλλογικών ιδεών τους σε «αφηγηματικές πλέξεις» εκφράζοντας τις εντυπώσεις και εμπειρίες τους.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εφαρμογή παραδοσιακών τεχνικών πλεξίματος. Αυτός ο στόχος θα γίνει εφικτός με τη χρήση προηγμένων σχεδιαστικών συστημάτων που ενσωματώνουν τη χρήση των μαθηματικών και της γεωμετρίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με τον πειραματισμό και την εκμάθηση των παραδοσιακών τεχνικών.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και θα γίνει την Παρασκευή, 10 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ