«Συγνώμη, γιατί μαζεύεις τα σκουπίδια;»

Παρασκευή, ώρα 11.16. Σηκώνω το ακουστικό και πληκτρολογώ τον αριθμό του Δήμου Λευκωσίας για να μάθω ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα στο Πάρκο Προδρόμου -ή καλύτερα, ποιος είναι υπεύθυνος για τη μη καθαριότητα.

 


Article featured image
Article featured image

Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένας κύριος με ενημερώνει πως ο υπεύθυνος στο Τμήμα Καθαριότητας πιθανόν να έχει σχολάσει... Ώρα 11.18.

Δεν εξετάζω γιατί κάποιος δημοτικός υπάλληλος σχολνάει στις 11.16 και δεν με αφορά κιόλας. Μπορεί ο άνθρωπος να δουλεύει από τις 3.00, μπορεί ο άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για τα σκυβολοφόρα που έχουν περίεργα ωράρια, μπορεί όντως να δουλεύει για όλους εμάς έτσι ώστε να είναι καθαρή η πόλη το πρωί όταν πλέον θα κατέβουμε εμείς στο κέντρο.

Προσπαθώ όμως να μάθω γιατί το Πάρκο Προδρόμου ήταν βρώμικο όταν το είχαμε επισκεφτεί στις 9.00.

Σκουπίδια στο χώμα (ειδικά κοντά στα παγκάκια), από χαρτιά μέχρι πλαστικά μπουκάλια, ενώ και οι κάλαθοι κατά μήκος του γραμμικού πεζοδρόμου/ποδηλατοδρόμου ήταν όλοι υπερχειλισμένοι, κάτι που σημαίνει ότι τα σκουπίδια είναι εκεί (στους καλάθους) για μέρες.

«Γιατί μαζεύεις τα σκουπίδια;» λέω σε μια κοπέλα που εμφανίζεται μπροστά μου εκείνη την ώρα με ένα νάιλον σακουλάκι, νομίζοντας ότι μπορεί να είναι υπάλληλος ή και ιδιοκτήτρια στο εκεί εστιατόριο/καφενείο.

 



«Απλώς επειδή δεν μου αρέσει η εικόνα που συναντώ εδώ το πρωί. Έρχομαι συχνά στο πάρκο για διαλογισμό και, πριν ξεκινήσω, μαζεύω ότι μπορώ. Αυτά που βλέπεις στους κάλαθους, μέσα στο γκρίζο νάιλον σακούλι, είναι εκεί από την προηγούμενη Πέμπτη (8 μέρες τώρα) και δεν ήρθε κανείς να τα πάρει».

Η Στάλω σπαταλά ένα τεταρτάκι από τον χρόνο της για να κάνει τη δουλειά κάποιου άλλου. Για ποιο λόγο;

Η ίδια μού λέει ότι επικοινώνησε με τον Δήμο και έμαθε πως «οι καθαριστές από 13 έγιναν 6 και ως εκ τούτου δεν προλαβαίνουν»...

Όντως μπορεί να έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Είναι κρίμα όμως να μένουν τα σκουπίδια για (τουλάχιστον) 8 μέρες στον κάλαθο.

Φταίνε οι ασυνείδητοι που τα πετάνε, ενδεχομένως να φταίνε οι υπεύθυνοι είτε του Τμήματος Καθαριότητας είτε του Τμήματος Κήπων (δεν ήταν και σίγουροι από τον Δήμο Λευκωσίας για το ποιου αρμοδιότητα είναι), φταίμε κι εμείς, φταίνε κι άλλοι, φταίει και ο Χατζηπιερής…

Σίγουρα, πάντως, οι μόνοι που δεν φταίνε για την ανευθυνότητά μας είναι τα παιδάκια δύο σχολείων που, τυχαία εκείνη την ώρα, είχαν έρθει στο Πάρκο Προδρόμου για πικνίκ.

 



Αφού έφαγαν, συνειδητοποίησαν προφανώς πως δεν είχαν που να αφήσουν τα σκουπίδια τους...

«Παιδιά σάς αρέσει η εικόνα που βλέπετε;»

«Όχι κύριε»

«Εσείς πετάτε σκουπίδια στο πάρκο;»

«Όχι»

Μέχρι να βρούμε άκρη για το ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα -ή για τη μη καθαριότητα-, τα ευσυνείδητα 10χρονα θα αναγκάζονται να κουβαλάνε μαζί τους τα σκουπίδια τους, η Στάλω θα συνεχίζει να κάνει ότι μπορεί για να βρίσκουμε όλοι εμείς καθαρό το Πάρκο Προδρόμου και ανάμεσα στους αρμόδιους-υπεύθυνους θα συνεχίσει να επικρατεί μια σύγχυση για το ποιος και πότε πρέπει να πάει επιτέλους να αδειάσει τους καλάθους.

Κανονικά, θα έπρεπε να πάρουμε ξανά στον Δήμο και να μην μείνουμε στο ένα τηλεφώνημα. Θα ΄ταν πιο σωστό εκ μέρους μας αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και αμερόληπτοι. Επειδή όμως από την τελευταία φορά που προσπαθήσαμε να βρούμε άκρη για ένα θέμα που αφορά στο Πάρκο Προδρόμου έχει περάσει σχεδόν ενάμισι χρόνος και ακόμα δεν έχουμε βρει την απάντηση για το που πήγαν τα παιχνίδια της παιδικής χαράς που ήταν εκεί, ως εκ τούτου θα ανεβάσουμε το άρθρο και αν στο μεταξύ επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας, θα επανέλθουμε για τα νεότερα και γιατί όχι, να απολογηθούμε αν έχουμε προσβάλει κάποιον.

Μέχρι τότε, ίσως να 'ταν καλή ιδέα να τοποθετήσουμε και μια πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται «Welcome to Cyprus» ή «Σαν την Κύπρο εν έσιει».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ