Το κυπριακό φεστιβάλ που έδειξε τον δρόμο της «αποκέντρωσης» για τη σύγχρονη τέχνη

Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου, Όψεις του Κόσμου πραγματοποιείται μεταξύ 13 και 18 Ιουλίου.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι το φεστιβάλ εκείνο που ως γνωστό αποτελεί την επίσημη πλατφόρμα προβολής του σινεμά animation στην Κύπρο και έναν ζωντανό πυρήνα για την καλλιέργεια και ανάπτυξη αυτής της φανταστικής τέχνης στον τόπο μας και διεθνώς.

Η εμπνευσμένη, πρωτοπόρα διοργάνωση του Φεστιβάλ Animation στην Ύπαιθρο και η μεγάλη επιτυχία του όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στη γενικότερη ανάπτυξη των φεστιβάλ στον τόπο μας και έχει τροφοδοτήσει την ιδέα της «αποκέντρωσης» της σύγχρονης τέχνης, κάτι που υπήρξε από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ίδρυσης του το 2002.

Το 2015 το Φεστιβάλ αναγνωρίστηκε από το European Festival Association και το πρόγραμμα EFFE (Europe for Festivals Festivals for Europe, www.effe.eu) ως ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης για την καλλιτεχνική του ποιότητα και την ουσιαστική προσφορά και σφραγίδα του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Φέτος, στο πλαίσιο του διευρυμένου πενθήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει για ακόμη μια χρονιά την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της διεθνούς ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής του κινηματογράφου animation, οι οποίες δεν παρουσιάζονται σε εμπορικές αίθουσες στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση. Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν ταινίες animation από όλο τον κόσμο προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία στο κοινό. Οι Κύπριοι δημιουργοί ταινιών δίνουν και φέτος δυναμικά το παρόν τους και θα διαγωνιστούν στο Κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Πέρα από τις ταινίες, το Φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με αφιερώματα σε καλλιτέχνες του animation, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και masterclasses από διεθνείς προσκεκλημένους, αναγνωρισμένους και πολυβραβευμένους στον κόσμο του animation. Θα υπάρξει και φέτος ειδικό πρόγραμμα προβολής ταινιών και εργαστήρια για παιδιά στον πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο.

Η συναυλία του Φεστιβάλ, φέτος διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Παφος17 και θα φιλοξενήσει μια εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής σκηνής, την Σαββίνα Γιαννάτου με το μουσικό της σχήμα Primavero en Saloniko. Η συναυλία θα δοθεί την νύχτα λήξης του φεστιβάλ, το Σάββατο 18 Ιουλίου, στον κύριο χώρο του φεστιβάλ τη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη, Αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου, στα Κουκλιά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου Όψεις του Κόσμου συνδιοργανώνεται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Όψεις του Κόσμου» και το «Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» με την υποστήριξη του «Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA» (ASIFA Κύπρου), και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τα χρηματικά βραβεία του Διεθνούς και Κυπριακού Διαγωνιστικού χορηγεί η Ελληνική Τράπεζα. Οι δράσεις του Φεστιβάλ εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πάφος 2017, ενώ η συνεργασία αυτή έχει πολλαπλές πτυχές αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα κορυφωθεί το 2017.

Την αφίσα του φετινού φεστιβάλ σχεδίασε ο Εσθονός καλλιτέχνης Kaspar Jancis, ταινίες του οποίου φιλοξενηθήκαν σε προηγούμενες εκδόσεις του Animafest. Φέτος η τελευταία του ταινία «Piano» παραγωγής 2015 θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ μας στην Κύπρο.

 

Μεσαιωνική Αγρέπαυλη, Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια

Κυρίως χώρος προβολών, εκθέσεων και συναυλιών (16-18 Ιουλίου)

Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, Πλατανίστεια

Εργαστήρια και παράλληλες εκθέσεις (13 - 18 Ιουλίου)

Πολιτιστικός χώρος Τεχνόπολις 20, Πάφος

Παιδικό πρόγραμμα Ταινιών & Παιδικό Εργαστήρι (13 -15 Ιουλίου)

 

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση για το φεστιβάλ θα αναρτάται στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy.

Για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, κάντε like στο facebook page Animafest Cyprus.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ