Η σεξουαλικότητα των λαϊκών Κυπρίων σε διηγήματα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων για τις επιθυμίες που πηγάζουν από τη σεξουαλικότητα των απλών και λαϊκών ανθρώπων της Κύπρου, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 9 Ιουνίου, στις 19:30 στο καφενείο Πρόζακ στη Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

Η Ζέλεια Γρηγορίου και ο Στέφανος Σταυρίδης θα συνομιλήσουν για το βιβλίο του Ανδρέα Ονουφρίου «Μεταποικιακές Ιστορίες», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Φαρφουλάς στην Αθήνα.

Η συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Ονουφρίου επιχειρεί «να φωτίσει τις ακατέργαστες επιθυμίες που πηγάζουν κυρίως από τη σεξουαλικότητα των απλών και λαϊκών ανθρώπων της Κύπρου των πρώτων μετααποικιακών χρόνων».

Επιθυμίες που συχνά οδηγούν σε συμπεριφορές που τρομάζουν και κλυδωνίζουν τη στερεότητα των παραδοσιακών ηθών.

Με χιούμορ και παιδική αφηγηματική απλότητα, που ενσωματώνει οργανικά το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα, ο συγγραφέας χτίζει αυτές τις παζολινικές ιστορίες, υπονομεύοντας τις στερεοτυπικές φόρμες που αντιλαμβανόμαστε ως πολιτισμική κληρονομιά ενός τόπου.

Οι σύντομες, κινηματογραφικές και αιχμηρές αφηγήσεις του βιβλίου ψάχνουν τα χνάρια αυτού που δύσκολα αρθρώνεται, την αντίσταση στην πατριαρχική ηγεμονία και την επιστροφή στο μητρικό και το θηλυκό, που, ενώ μας αγκάλιασε και μας ζέστανε, παραμένει ένα αποκηρυγμένο και απόβλητο ταμπού.

Ο Ανδρέας Ονουφρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1968. Συμπλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2002 και από τότε ζει στην Κύπρο. Εργάζεται ως ειδικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ