«Η υπογραφή ενός άντρα είναι το φιλί του»

Είναι ταλαντούχος και μυστηριώδης όπως και ο Banksy -τηρουμένων των αναλογιών βέβαια. Σίγουρα θα έχεις δει δουλειά του, είτε στον δρόμο (που ποτέ δεν την υπογράφει) είτε φορεμένη σε μπλουζάκι (που τα υπογράφει ως RomeoTess).

 


Article featured image
Article featured image

Αν έχεις πετύχει ατάκα κυπριακή τυπωμένη σε t-shirt, τότε ξέρεις για ποιον μιλάμε. Αυτός είναι, ο Κύπριος street artist που μας δίνει λόγους να αγαπάμε ακόμα περισσότερο την πανέμορφη κυπριακή διάλεκτο και μας κάνει να χαμογελάμε στην θέα μιας λέξης (ενίοτε ξενόφερτης) που συνηθίσαμε να την προφέρουμε λάθος.

Στο RomeoTees θα δεις όλα εκείνα τα σχέδια που φοριούνται πολύ από Κύπριους, όχι μόνο στην Κύπρο.

 

Πότε και πως προέκυψε η ιδέα να δώσεις στον κόσμο την ευκαιρία να φορά αγαπημένες κυπριακές ατάκες και λέξεις;

Από πολύ παλιά σχεδίαζα t-shirts για online stores στον ελεύθερό μου χρόνο. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ με εκφράσεις της κυπριακής διαλέκτου προέκυψε φέτος, και καθόλου τυχαία. Η κυπριακή διάλεκτος είναι κατεξοχήν προφορική. Δεν έχουμε συνηθίσει, δεν έχουμε μάθει, να τη βλέπουμε γραμμένη. Δεν ακολουθούμε καν έναν καθολικό τρόπο γραφής της. Η όψη και μόνο γραμμένων κυπριακών εκφράσεων είναι πολλές φορές πιο αστεία κι από την προφορά τους! Το χιούμορ ή/και τα λογοπαίγνια αποτελούσαν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της δουλειάς μου. Αν συνδυάσεις όλα αυτά με το γενικότερο κλίμα των τελευταίων δύο ετών στην Κύπρο, την τάση επιστροφής στην κυπριακή κουλτούρα και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κυπριακής ταυτότητας, τότε καταλαβαίνεις πώς και γιατί προέκυψε όλο αυτό.



Τα σχέδια και οι ατάκες είναι αποκλειστικά δικά σου ή δέχεσαι και παραγγελίες από πελάτες για κάτι συγκεκριμένο που θέλουν;

Στο Romeotees.com μπορείς να βρεις τα «Coolest t-shirts a Cypriot will ever own», που είναι αποκλειστικά δικές μου ιδέες, αλλά αν κάποιος επιθυμεί να του σχεδιάσω ένα σχέδιο αποκλειστικά γι’ αυτόν, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα www.romeotees.com/custom-tees.


Έχω πουλήσει από το international store μου σε Κύπριους απόδημους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, από Αμερική μέχρι Αυστραλία.




Ποια είναι η πιο hardcore κυπριακή ατάκα ή λέξη που έχεις χρησιμοποιήσει πάνω σε t-shirt;

Για κάποιους είναι το «ΖΙΛΙΚΟΥΡΤΙ» ενώ για άλλους, το «ΕΣΙΕΞΙΞΙ».



Είναι κάποιο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας-κουλτούρας που δεν θα τολμούσες ποτέ να αγγίξεις για συγκεκριμένο λόγο;

Την πολιτική, γιατί φοβάμαι μη λερωθώ #ξιμαρισμένοι #nogodsnormasters



Θες να δεις το χωριό σου τυπωμένο σε t-shirt; ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ



Εμπορικά, ποιο είναι το πιο επιτυχημένο σου σχέδιο μέχρι σήμερα;

Το «Κκόφλεξ» και η κυπριακή λίρα με το «Miss me yet?».

 



Εκτός από Κύπρο, σε ποιες άλλες χώρες έχεις πουλήσει; Που μπορεί κάποιος να βάλει παραγγελίες;

Έχω πουλήσει από το international store μου σε Κύπριους απόδημους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, από Αμερική μέχρι Αυστραλία.



Τυπώνεις για άντρες, γυναίκες και παιδιά, σωστά;

Ναι, σε μαλακά λευκά μπλουζάκια από 100% βαμβάκι και σε όλα τα μεγέθη.



Πως θα ήθελες να εξελίξεις το συγκεκριμένο project με τα μπλουζάκια;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω μακροπρόθεσμα σχέδια για τη Romeotees. Ξεκίνησα τη σελίδα μου με μια fun διάθεση για να ψυχαγωγώ τον κόσμο με τα σχέδια μου. Η απήχηση όμως του κόσμου ήταν ανέλπιστη οπότε για να απαντήσω στην ερώτησή σου, θα χρειαστώ ένα μήνα διακοπές (τελευταία μέρα για παραγγελίες 5 του Αυγούστου).


‘A man’s kiss is his signature’


Γιατί Romeo Tees;

Είναι το πρώτο domain που απέκτησα το 2007 και I’ m sticking with it. Μπορείς να πεις πως έχω καρμική σχέση μαζί του.

 



Σχεδιάζεις και στον δρόμο σωστά, με stencils και με wheatpaste; Συνεχίζεις να μην υπογράφεις τα έργα σου;

Ναι συνεχίζω να σχεδιάζω και να μην υπογράφω τα έργα μου. «A man’s kiss is his signature» όπως είχε πει και η θρυλική Mae West.



Αν συναντούσες ποτέ τον Banksy σε έναν κυπριακό δρόμο, τι θα τον παρότρυνες να σχεδιάσει; Και πια ατάκα κυπριακή θα του ζητούσες να φιλοτεχνήσει για t-shirt;

Θα τον παρότρυνα να κάνει κάποια σχέδια στην Πράσινη Γραμμή όπως αυτά που έκανε στη Λωρίδα της Γάζας. Όσο αφορά στην κυπριακή ατάκα:

 

 

Πληροφορίες και παραγγελίες στο www.romeotees.com και στο facebook page RomeoTees

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ